2012-04-15

Lövfén har mycket att leva upp till

Det går framåt för Socialdemokraterna. Stefan Löfvén är förmodligen en klok och omdömesgill person. Men "framgångssagan" under ett par månader är inte unik som vissa opinionsinstituts chefer sagt i sina kommentarer. Det handlar delvis om en normalisering från Juholts extrema katastrofsiffror och det handlar om uppbyggda förväntningar.

För Löfvén har valt samma strategi som Mona Sahlin när hon tillträdde: var tyst så kan du inte göra bort dig. Problemet är att taktiken skapar enorma förväntningar inför den dag då det är dags att ge väljare och journalister besked. Och den dagen kommer snart. Smekmånaden med medierna pågår inte för evigt.

Socialdemokraterna gör ett stort nummer av att de tycker regeringen är trött och trist. Nåja, men regeringen ger i alla fall politiska besked och är synliga och tillgängliga. I det långa perspektivet tror jag det är en bättre strategi. Och hederligare.

Snart är det dags för Löfvén att krypa ut från den trygga tillvaron på Sveavägen 68 och distriktsstämmornas Folkets Hus-aulor. Då ska Löfvén mätas med en regering med erfarenhet som ridit ur kriser och företrätt Sverige på den internationella arenan. Då ska även Löfvén stå till svars för sitt kryptiska högerflirtande. Hur länge kommer partimedlemmar i Skåne att acceptera en Socialdemokrati som via nationella medier basunerar ut förståelse för riskkapitalbolag, vapenexport till Saudiarabien och annat som det hittills bara talats om i mungipan?

Sedan finns alltid två sidor av myntet. Alliansen har en läxa att göra, definitivt. Det räcker inte med att styra bra, man måste också ha visioner för framtiden. I Centerpartiet håller vi för fullt på med FRAMTIDSBYGGET - vår process med att ta fram ett nytt idéprogram (partiprogram). Här kommer vi att göra upp med både oss själva, alliansen och uppfylla behovet av framtidsvisioner. För Centerpartiet blir 2012 ett spännande år.

Efter de berömda orden från 2008 - "Alliansen är rökt" - vet alla att läggpusslet numera är betydligt mer komplicerat och att förändringar i opinionen går mycket fortare än tidigare. Bestående förändringar är resultatet av ett långsiktigt arbete, inte tvåmånadersstrategier.
- - -
Johan Norberg skrev i veckan om S-ledares smekmånader. Läs!
- - -
S-bloggarna har återigen blivit sådär härligt religiösa som när Sahlin och Juholt tillträdde.
- - -
Veckans Hoppsan - trots krypskytte från både Reinfeldt och vänstern verkar svenskarna ha analyserat bortom plakatpolitik som "I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem". I en undersökning som redovisas i DN idag framgår att svenska folket, särskilt unga, gillar idén med lägre ingångslöner för unga. Det visar att Centerpartiet är rätt ute.
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anders Löwdin sa...

Regeringen är trött och trist! Det är faktum som även bekräftas av de frälsta.

Peter Wolodarski skriver idag "Den borgerliga regeringen är i akut behov av att återta det politiska initiativet. Men vårbudgeten ser inte ut att bli den omstart som alliansen behöver".

Och apropå tystnad så skriver han även "På kort tid har frågor om jobb, företagande och entreprenörskap hamnat i centrum av den politiska debatten. Och det är de borgerliga som avkrävs svar."

Notera att det är de borgerliga som avkrävs svar!

Avslutar med att gratulera till ett Centerparti över 4%-strecket i dagens SvD/Sifo:s väljarbarometer. Det var ett tag sedan...

GE sa...

Godt indlæg. Tak for din analyse.

Mvh.