2011-11-29

Den 12 december får vi äntligen ta beslut om Slussen

Igår skulle Stockholms stads kommunfullmäktige ha beslutat om Nya Slussen. Nu blev det inte så, eftersom oppositionens gruppledare Karin Wanngård (S) och Daniel Helldén (MP) högdraget gick upp och förklarade att de tillsammans med Vänsterpartiet skulle använda kommunallagens möjlighet att minoritetsbordlägga förslaget. De ville ha mer tid sa de. Som om inte drygt 20 år hade räckt.

De vill förstås förlänga debatten om Slussen. Jag tror de gör en grov missbedömning. Stockholmarna är trötta på tjafset och vill se handling. Jag tror att debatten kommer att utvecklas till nackdel för en feg och opportunistisk opposition. Men vi får väl se.

Den 12 december tas beslutet.
- - -
Idag skriver jag om Slussen på SvD Opinion. Läs även Malin Siwe om Slusseneländet, Bengt Ohlsson om Kulturslussen, Opinionsundersökningen som visar att stockholmarna vill ha Nya Slussen, Stella Fare & hennes folkpartister, Kulturelitens senaste alster, Helen Törnqvist om slussenbeslutet, The Victor Report om betongdemokrati
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nu vet jag att det här med sanningshalt i centerpartistiska uttalanden inte är så noga, men visst kan du väl erkänna att 12 december var det tänkta datumet för beslut från början. Detta flyttades av Moderaterna just för att M avslutade förhandlingarna med MP och därmed räknade med bordläggning.

Det var bara ett tekniskt och taktiskt drag från Moderaterna att få fatta beslutet som planerat, ingen försening, som du kallar det.

Anonym sa...

Ja det var det här med piss och pisslukt nu och i framtiden. Det är ju bra om kommunen kan lära folk att uträtta sina behov på rätt plats. Det är dock ett långsiktigt projekt som formodligen inte kommer att lyckas. Erfarenheterna från tunnelbanans hissar känner väl alla till. De används ju lika mycket som toaletter som det som de är avsedda för. Slussen lär ska få fyra hissar för dem som inte klarar trapporna. Vidrigt att tvingas utstå det äckel som kommer att uppstå där! Vilket intryck kommer hissarna att göra på gästande kryssningsresenärer och andra turister? Möjligen är man mer civiliserad i arkitektens hemland England men inte här!
Inbilla oss inte heller att kommunen kommer att anse sig ha råd med fyra hissvakter dygnets alla timmar.
Märkligt hur smuts och piss tillåts där beslutsfattare aldrig sätter sin fot!

Anonym sa...

Bäste Per,

bortsett ifrån att ta ett överilat beslut om Slussen, med tanke på debatten som fortfarande pågår, verkar det lika överilat att ens tänka tanken att börja bebygga naturreservatet Årsta Holmar, som är en sensitiv miljö som borde få reserveras i första hand för just naturen, inte för stockholmarnas egna goda nöje. Hur tänkte du egentligen med förslaget beach- och barhäng i ett naturreservat? Det förslaget verkar extremt okänsligt och korkat av dig och dina gelikar. Begränsad tillgång till en utsatt miljö mitt i stan är ju givet! Sensitivitetsträning är kanske befogat?

Ann, Hägersten

Laban sa...

Tjenare Per,
Jag föreslår att du engagerar dig i Årstafältet i stället för Årsta holmar. Stockholmarna behöver ett stort obebyggt fält så som Årstafältet ser ut idag. Om 50 år lär det bli svårt att "bygga" ett sånt stort fält så centralt som det ligger. Snälla, tänk före den här gången så att kommande generationer kan njuta av fältet.

Lägg pengarna från det uteblivna brobygget på att ifärdigställa Högdalens skateparks alla delar istället :-).

Anonym sa...

"Stockholmarna är trötta på tjafset och vill se handling. Jag tror att debatten kommer att utvecklas till nackdel för en feg och opportunistisk opposition."

Fel. Jag är stockholmare och jag vill ha ett bra slussen, inte inte en en Allians som handlar bara för att de ska få känna att de gjort något.

Mikael sa...

Hur hårt har du arbetet för att Djurgården ska få en egen arena, lögnhals?

Anonym sa...

DIF lägger ner planerna på arena på ÖIP, kommentar på det?

perankersjo sa...

Det måste jag kolla upp. Vi har jobbat för att det ska stå positiva saker om egen arena för DIF även i budget 2012 vilket det gör. Men det har varit ett ganska ensamt arbete. Jag återkommer.

Mariatorget sa...

Hej,
Du verkar vara en "Nyekare" (inflyttad från bystan) som gärna fixar förändring som betong/glas/stål-företagen gillar. Jag är Tjockhultare som fattar att man behöver fixa det här med bygget. Men att förändra utseendet som från början är lite mer än listigt visar på slöddertakter man ofta ser hos inflyttare till stan. Stockholm är varken London eller Bullerbyn. Man måste tänka lite.
Med hopp om bättring