2011-11-13

Carema Careless

Ingen kan ha missat vad som rapporterats från Carema Care och deras verksamhet i Koppargården i västra Stockholm. Nu kommer också graverande rapporter från Caremas verksamhet i andra delar av landet.

Jag hoppas att diskussionen som nu kommer kan inriktas mot att handla om kvalitet och kontroll. Det finns tecken som tyder på det. I går skrev Svenskt Näringsliv en intressant debattartikel i ämnet på Brännpunkt. Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson krävde igår också att äldre/ patienter ska kunna få pengar tillbaka när de inte fått den vård eller omsorg de betalat för.

Det är ett minimikrav. I Sverige har vi nu sysslat med upphandling och fria utövare i ca 15 år. Det är dags att börja dra lärdomar. Till exempel att kontrollera både egen och fristående verksamhet hårdare och att utkräva dryga böter när utövare inte lever upp till avtalen.

Att undanta riskkapital från ägande av vissa verksamheter är opportunistiskt och okunnigt. Riskkapitalbolag är inte automatiskt dåliga. Tvärtom kan de i många fall förbättra verksamhet. Sådana krav känns mer som ett sätt att sopa bort det politiska ansvaret (liksom att som ansvarig minister skylla allt på kommunerna). Däremot är det förstås ytterst provocerande med den typ av avancerad skatteplanering som Carema förefaller tillämpa.

Läs också Peter Wolodarskis artikel "Välfärdens vandaler" i dagens DN.
- - -
Bloggat: Röda Berget, Kent Persson, Thomas Böhlmark, Johan Westerholm, Caroline Szyber, Lars Bäckman
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 kommentarer:

Anders Löwdin sa...

Du har fel. Riskkapitalbolag är automatiskt dåliga för äldrevården eftersom företagen kräver årliga vinster på 10 procent av omsättningen. Annars vore de inte riskkapitalbolag eller hur.

Det är du Per som tillsammans med dina borgerliga kollegor i stadshuset som har bäddat för Carema och Attendo Care. Ni har som politiker tagit ett steg tillbaka och släppt fram dessa bolag som enbart gör de de ska göra enligt gängse standard i riskkapitalisternas värld, generara vinst.

Jag tycker att du kan vara opportunistiskt och okunnigt själv. Rent ut sagt borde du skämmas som inte har sett till att kommunen har vettiga avtal med dessa företag. Som inte har sett till att kommunen har vettig kontroll över verksamheten eller skapat förutsättningar för personalen att larma när missförhållanden uppstår.

Var vill du att dina anhöriga ska få tillbringa sina sista dagar? Carema och Attendo Cares boenden är väl inte aktuellt förmodar jag ….. ?

perankersjo sa...

Anders, nu förenklar du saker och ting på gränsen till det oanständiga. Och att påstå att dessa skandaler inte ägt rum i kommunal egenregi är fullkomligt bedrägligt.

Min poäng är att det finns fog för självkritik för både höger och vänster när det gäller äldrevården. Inte minst när det gäller just avtalsskrivande och kontroll av verksamheten men även överlag.

Det jag vill göra med denna bloggpost är att diskutera framtiden och fortsättningen. Du får gärna tycka att man ska förbjuda både riskkapitalbolag och fristående utövare (?) men frågan är hur realistiskt det är att gå tillbaka till DDR-Sverige idag 2011.

Vi får säkert anledning att återkomma till Koppargården och annat och jag förstår att du gärna tar billiga partipoäng. Men det blir som sagt billigt Anders. Du och ditt parti har ju som bekant administrerat varannan mandatperiod sedan 70-talet fram till 2006. Så det här med att undanta ditt eget ansvar är ju inte helt smakfullt.

Per

Anders Löwdin sa...

Jo då, det var visst vi sossar som uppfann den allområdande Aktivitetsplanen.
Du vet där det står ”Staden har beslutat att all verksamhet som inte är strategisk ledningsfunktion eller myndighetsutövning ska upphandlas i konkurrens eller erbjudas brukarna genom valfrihetssystem.” Och det är (s) och oppositionen som bestämmer vad som ska stå i upphandlingsavtalen? Är det så du ser det?

Vem vill ha de centrala upphandlingarna som nu görs varje år? Nu ska Mälarbacken och Väderkvarnen upphandlas av privata aktörer. Skulle inte förvåna mig om stadsdirektören ger något av dessa två vård och omsorgsboenden till Carema, Attendo Care eller Aleris?

I det avtal som ska skrivas med de privata aktörer som kommer att ta över Mälarbacken och Väderkvarnen 2012 vill vi i (s) ha inskrivet att möjligheterna för de anställda att uppmärksamma anhöriga, politiker, media och allmänhet på brister i vården ska vara lika stora som de är i kommunal verksamhet. Likaså tycker jag och mina kamrater att krav på tillräcklig bemanning, utbildningsnivåer, kompetensutveckling, antidiskriminering och kollektivavtalsliknande villkor ska vara obligatoriska i upphandlingar och tydligt formulerade i avtalen. Varför är du och ditt parti emot detta?

Bemanningen i den privata äldreomsorgen är 10 procent lägre än i den kommunala och består oftare av timanställda, enligt Socialstyrelsen register. Vad tänker du göra åt detta, Per?

Sluta att skylla i från dig, Per och börja ta ansvar …...

perankersjo sa...

Gör dig inte dum Anders.

Det finns massor av exempel på mycket väl fungerande verksamhet som drivs av privata utövare. Liksom det finns en hel del exempel på dålig verksamhet i kommunal regi.

Detta var dock inte min poäng i detta inlägg. Trist att du inte är kapabel att diskutera nyanser utan hemfaller åt försök att ta billiga poäng.

Och stadsdirektören "ger" inte bort kontrakt på det sätt du så oseriöst försöker påskina.

Ansvar ska givetvis tas. Vår representant i nämnden i Hässelby-Vällingby, Fredrik Bojerud som även är ordförande, har agerat tydligt i den här frågan. Vad som sker framöver centralt får vi tillfälle att återkomma till och debattera.

Anders Löwdin sa...

Jag förstår om du tycker att det är jobbigt att diskutera detta och helst vill fly ämnet. Men jag stör mig på att du anklagar andra för att ha del i skulden till denna vanvård.

perankersjo sa...

Anders,

tror inte medborgarna är särskilt imponerade av tjafset oss emellan. Idag har alliansen presenterat de åtgärder som nu vidtas och som jag inte kunde skriva om igår kväll:

- Stopp för nya centralupphandlingar i väntan på ny lagstiftning från regeringen och översyn av hur upphandling görs.

- Ny central enhet inom Stockholms stad för inspektion och uppföljning inom äldreomsorgen med sjuksköterskor och läkare.

- Många fler oanmälda inspektioner i äldrevården

- Stockholms stad häver avtalet med Carema Care AB på Koppargården, verksamheten går över i egen regi

- De bolag som är verksamma i äldreomsorgen och som inte betalar skatt i Sverige kommer att ses över av regeringen

- Påskyndat införande av bättre valfrihetssystem inom äldreomsorgen

- Till våren genomförs rådslag med aktörer och berörda inom äldreomsorgen för att diskutera kvalitet och valfrihet i äldreomsorgen

/Per

Anders Löwdin sa...

Per!

”Inte illa pinkat av en trähäst”! :-)

Ja, det ska bli spännande att följa fortsättningen. Möjligen kan ni återvinna något av allt det förtroende ni förlorat under dessa veckor med medialt ljus på vanvården. Jag skriver möjligen då jag misstänker att de anhöriga kommer att ha svårt att förlåta …..

Anonym sa...

http://www4.picturepush.com/photo/a/7028082/img/Anonymous/Carema.jpg