2011-09-29

En stark centerkvartett

Idag kom så den väntade ombildningen av regeringen som en konsekvens av Centerpartiets riksstämma i Åre i helgen. Maud Olofsson och Andreas Carlgren byts ut mot partiledare Annie Lööf och Lena Ek. Anna-Karin Hatt får förstärkt portfölj med energiansvaret och Eskil Erlandsson fortsätter sitta stabilt och säkert på landsbygdsdepartementet.

Det har spekulerats länge om Annie skulle ta näring eller miljö. Det som talat för näringsministerposten är förstås att den ger en plattform för att påverka och debattera de frågor som avgör svenska val. Denna del av politiken är också Annies starka sida vilket förkortar startsträckan något. Det är också en signal till partimedlemmarna om att företagarfrågorna och tillväxtfrågorna fortsätter ligga i fokus. Min bedömning är att Annie kommer att prata mer om skatter, arbetstillfällen och drivkrafter. Mindre om 3:12-regler, sjuklöner och kvartalsredovisning av moms. Inte för att det är oviktiga saker utan för att få är intresserade av detaljnivån. Centerpartiets utmaning har varit att sätta företagarpolitiken i samband med jobbpolitiken och att kommunicera hur viktigt det är för samhället och välfärden med företagande.

Lena Ek är efter sina år i Bryssel en auktoritet på miljöområdet. Hon bär ett stort ansvar för både REACH och klimatpolitiken inom EU och har uträttat långt mer än vad som förväntas av en EU-parlamentariker. För ett par år sedan förekom hennes namn i diskussionen om den svenska kommissionärsposten. Att Lena kommer hem är något som många centerpartister sett fram emot. Hon blir en stor tillgång och kan också ge partiet en nystart i den så viktiga miljöprofileringen.

Anna-Karin Hatt blir IT- och energiminister vilket är ett genidrag av Annie. Anna-Karin har koll in i minsta detalj på vad Fredrik Reinfeldt sagt och lovat internt i energifrågan. Hon var chef för Centerpartiets del av samordningen och har därmed kunskap och förhandlingsvana från alla politiska områden. På den nya posten med stärkt portfölj tas hennes mycket goda kvaliteter tillvara på ett optimalt sätt. Hon kommer troligen att vara i hetluften på ett helt annat sätt än tidigare.

Med dessa justeringar finns alla förutsättningar för Centerpartiet att ta plats och vara tydliga. Det är också skönt att äntligen kunna börja jobba mot 2014, med ett ordentligt självförtroende i bagaget.
- - -
Bloggar: Andreas Carlgren, Helen Törnqvist, Mikael Andersson, Anna-Karin Hatt, iMike, Krassman, Staffan Danielsson, Martin Moberg, Johan Westerholm, Magnus Andersson, Tokmoderaten, Peter Andersson, Kent Persson, Böhlmark
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Tony Kollberg sa...

Jag tycker Annie Lööf är bra på hantera media och går hem i TV rutan. Hon är tydlig när hon talar, fast nu får hon se till att inte bara prata förnyelse, det har media och tittarna förstått, nu är det konkreta exempel som måste levereras i media.

Det gick positivt för C i senaste mätningen.

Det börjar märkas att C börjar ta miljöfrågor mer på allvar igen eller entusiastiskt börjar engagera sig mer, det börjar synas konkreta ambitioner.

Erik Rune sa...

Hur då kvartett? Jag ser bara två personer på bilden. Eller förutsätts det att man ska vara påverkad av den liberala alkoholpolitiken när man ser rubrik och bild? :-)

Anonym sa...

Grattis!

Nu vet nu exakt hur opinion fungerar. Hundskit på trottoarer.

Men vet du vad som är bäst? Kan du säkra din framtid? Eller säkrar du någons särintressen?

Tänk på vems miljarder du nyttjar...

Ps.
De pengar du använder har inte kommit lättvindigt. Även om du säkert tror det.
D.s

Anonym sa...

Klart Annie får höga soffor. Hon säger det alla vill höra OCH är en rödhårig ung tjej. Hur kan hon inte få högt förtroende?

Säga det vi behöver och måste genomföra kräver något helt annat. Det har Centerpartiet sålt, pantat och förkastat. Det är Annie ett ypperligt bra exempel på.

Grattis Ankersjö! Hoppas du fått bort hundskiten från trottoarerna.

Anonym sa...

Siffor.
Inte soffor. Men jokes on.
The laughs on us.

Anonym sa...

Går ju inte att stava rätt här om man så vill.
Hoppas ni har förstånd att förstå ändå. Och begripa.

Ankersjö har förstånd att veta vad du vill.

Men vad du och dina barn och barnbarn behöver - där lär han famla som en blind och döv.

Anonym sa...

Fått bort hundskiten från Stockholms gator än, herr Ankersjö?

Vilding sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
perankersjo sa...

@Tony - kul att du känner så :)

@Erik - haha! Jag hittade tyvärr ingen officiell bild på de fyra på partiets hemsida när jag skrev bloggposten. Men vår anonyme vän här i kommentarsfältet verkar ha hittat ett tillstånd där två mycket väl kan bli fyra...

Fredrik i Sollentuna sa...

Intressant och välskrivet.

/Fredrik i Sollentuna


http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/10/09/en-forandring-maste-berora-dvs-det-maste-finnas-en-kansla-hos-de-som-upplever/