2011-07-21

De tre är ingen nagelbitare men C gör vad S misslyckades med

Ja nu börjar det på riktigt. Den 22-24 september ska den nya partiledaren för Centerpartiet utses och idag gick valberedningens ordförande Stefan Tornberg ut på DN Debatt och teasade lite inför morgondagens presskonferens. För oss partigängare står det ganska klart vilka de tre är men nu vill jag inte förstöra spänningen för er andra så jag ligger lågt (men Johan har bra gissningar ;-)

Vad som är intressant är att Centerpartiet nu på ett tydligt sätt markerar att detta ska bli en öppen process. Valberedningen har inte ett namn utan lägger fram tre. Därefter får kandidaterna profilera sig, vilket de säkert kommer att göra flitigt. Min förhoppning är att denna positiva konkurrens om partiledarposten kan innebära en större debatt om partiets framtida vägval även om de tre kandidaterna ligger hyfsat nära varandra värderingsmässigt. Desto intressantare då att se vilka nyansskillnader som finns dem emellan!

Vi kommer därmed att göra precis det som Socialdemokraterna misslyckades med så kapitalt. Inte undra på att S är så fokuserade på att prata om strider inom C och att pinsamma Paggan dyker upp som gubben i lådan med lite unken retorik från valrörelsen 2010. Det funkade inte då och det funkar inte nu heller. Att som centerpartist ta råd från socialdemokrater är lite som att ta hälsoråd från ett lik. Eller som partisekreterare Arthursson mycket riktigt påpekade: Har ni inte egna bekymmer att lösa? (Och det tål att påpekas igen till de socialdemokrater som tjatar om Stureplan - Stockholmscentern är större än Socialdemokraterna på Östermalm-Norrmalm-Vasastan så vår strategi är kanske inte så dum ändå?)

Det ska bli en rolig tid inför stämman och som sagt hoppas jag på en givande debatt. Den jag personligen helst skulle vilja se som partiledare är givetvis Annie Johansson. Själv kandiderar jag för en plats i partistyrelsen som också väljs på stämman i september.
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Per

Spännande att läsa dina liknelser. "Ta råd från ett lik" var nog den mest nordkoreanskt inspirerade analysen jag läst på länge.

Väljarnas dom 2010 och dagens opinionssiffror talar en annan ordning. Ett parti som har mer stöd i opinionen än ditt kan inte vara ett lik. Om inte annat så idiotförklarar du mer än 30 procent av väljarkåren vilket torde vara en förolämpning med ett visst nyhetsvärde i sig.

mvh

Johan

Hannes sa...

Well, Johan...
Per idiotförklarar inte väljarna. Möjligtvis Paggan och socialdemokraterna, men inte väljarna.
Att sossarna och Centern var valets stora förlorare är många överrens om. Centern har lärt sig av läxan, vi blir ett öppnare och mer lyssnande Parti.
Ni blir ett mer stängt parti där den nya ledaren rensar friskt bland intellektuella och oliktänkande - kvar blir bara ledaren och de som stöttar honom för att de har fått bra jobb. Inte så mycket nordkorea kanske, men rätt mycket Kambodja ;)
skämt å sido - jag är övertygad om att sättet C hanterar sin kris är bättre än S.

Johan Westerholm sa...

Hannes

Per förolämpar med sin skrivning de dryga trettio procent som lade sin röst på (S) och så även de 100 000 som valt att kanalisera sitt engagemang med ett medlemskap. Det går inte att, med användandet av en akademisk korrekt textanalys, tolka skrivningen på något annat sätt.

Att (C) valt en bättre väg - det är vi överens om. Men sakläget kvarstår, 30 procent är mer än fem. Det kan du inte komma ifrån.

mvh

Johan

Niklas Lindgren sa...

Herregud vad krystat och konstlad Johan. Mig veterligen har inte de 30 % som röstade på S fätt vara med och bestämma i sossarnas icke-förnyelse.