2011-02-20

Topplistan enligt Ankersjö vecka 7-2011

Veckans snackisar i min värld.

Svensk politik har blivit spännande igen. Hela fyra av fem placeringar på listan hänger ihop med inrikes partipolitik. Man skulle ju nästan kunna tro att det är valår!

5. Hägglunds snuskampanj. Snuset ska räddas, det är en nationell angelägenhet, enligt socialminister Göran Hägglund. Självklart ska verklighetens folks favoritdrog säkras för framtiden. Verklighetens framtid. I verkligheten.

4. Fridolin-effekten. Wetterstrand syns inte längre utan har i praktiken slutat. In på scenen har Gustav Fridolin trätt. Samtidigt tappar Miljöpartiet 2,6 procentenheter i SIFO. Det är uppenbart att Fridolins vänsterstämpel är svår att tvätta bort – något som MP-väljarna från i höstas har svårt att koppla ihop med chica livsstilspartiet MP.

3. Fredrik Reinfeldts inhopp i bostadsdebatten. Statsministern blev lokalpolitiker för en dag i veckan när han dömde ut hyresrätten i Stockholms innerstad som idé. Felcitering, sa han sen. Nehejdå, sa Dagens Nyheter och både tidningen och Reinfeldt lade ut sina bandinspelningar på sina hemsidor. I Reinfeldts fall Sveriges officiella hemsida, regeringens. Detta ledde till både en diskussion om bostadspolitiken och om statsministeri och journalistik i allmänhet. Mitt tips till Reinfeldt: lär av Carl Bildt. Hans bloggande och twittrande sätter agendan i världspressen. Blogga! Så slipper du spela in dina intervjuer.

2. Gubbväldets revival i Socialdemokratin. För bara några dagar sedan var det en uppsjö av kandidater, varav flera kvinnliga. Nu är det enligt medierna fyra kvar. Och det ska tydligen vara en karl i år. Mitt tips är Mikael Damberg. Han är vettigast av dem, nästan borgerlig i sitt synsätt. Skulle lika gärna kunna vara folkpartist. Som Göran Persson fast lite mer taktfull. En trevlig prick med gott omdöme. Blir det Damberg får alla Sommestad- och Palmanhängare gå i ide på obestämd tid.

1. Libyen. Precis vad som helst kan hända. Khadaffi är i stånd till det mesta. Om Egypten var en nagelbitare så är Libyen en losec-rysare. Framför allt kan det bli mycket, mycket blodigare så vi håller alla tummar för att så få fler som möjligt kommer till skada. Och tänker den nästan omöjliga tanken om ett öppet och demokratiskt Libyen.
- - -
Kolla Politometern och Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: