2011-02-18

Stöd kulturministern tack!

Jag förväntar mig att mitt parti, Centerpartiet, ska stödja kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth i hennes ambitioner att ta bort sponsring och produktplacering i SVT.

Varför?

Vi är ett parti som är för justa spelregler på alla marknader och för alla företag, inte minst när det gäller osund konkurrens från stat, landsting och kommuner. Ska inte detta gälla även företag i mediebranschen?

SVT:s sponsring dammsuger sponsringsmarknaden och tar bort möjligheter från de medieföretag som betalar för rätten att sända i etern - till skillnad från SVT som får gigantiska subventioner för att sända.

Dessutom - SVT:s hela existensberättigande som public serviceföretag bygger på att de ska vara oberoende. Det är man inte vid kommersiella samarbeten som innefattar sponsring och produktplacering.

Så länge argumenten för denna marknadsimperfektion är att SVT gör "trevliga" program och att det vore "trist" att ta bort denna finansiering så är det tyvärr svårt att ha en riktig diskussion om mediesituationen i Sverige.
- - -
Läs mer om SVT:s finansiering i boken "Den ömtåliga plantan" av Lisa Bjurwald
- - -
Kolla även Politometern och Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Christian sa...

Hear Hear

Anonym sa...

Ja verkligen ett utmärkt förslag, *NOT!*. Om det går igenom kommer SVT aldrig mer att kunna sända evangemang som OS utan istället blir vi förpassade till att titta på kommersiell TV och missa hälften av allt som händer bara för att de ska kunna trycka in en j*vla massa reklampauser. Kom ihåg hur roligt det var att kolla på fyran under fotbolls VM, med typ 2 minuters mellansnack och resten reklam. Nej tack, mer sport i SVT för folket!

Raymond Svensson sa...

Håller med anonym. Varför ska inte framtida VM och OS kunna sändas i public service? Och Centerpartiets kulturpolitiske talesperson, Anders Flanking, fd partisekreteraren, har också skrivit positivt om sponsring i public service. Och Anders har bra argument för sin uppfattning. http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.544667-ta-ut-en-allman-avgift-for-tv-och-radio

Gryningsräd sa...

"Dessutom - SVT:s hela existensberättigande som public serviceföretag bygger på att de ska vara oberoende. Det är man inte vid kommersiella samarbeten som innefattar sponsring och produktplacering."

Tycker dock att man faktiskt kan vara "oberoende" från den man får pengar ifrån. Oavsett om det är ifrån staten eller ett privat företag eller NGO...

Kan inte någon politiker ta strid för detta och försöka nyansera bilden något?