2011-02-18

Avskaffa presstödet nu!

Tidningen Svenska Dagbladet är den tidning som går bäst ekonomiskt i Sverige just nu. Man gjorde en vinst på 92 miljoner 2010. Det är välförtjänt. SvD är en förbaskat bra tidning och man har dessutom hanterat och tagit till sig av de nya medierna med glans, precis som Schibsted-kollegan Aftonbladet.

Samtidigt tar SvD emot 65 miljoner i presstöd.

De politiker som fortfarande försvarar presstödet (tyvärr inkluderar detta i högsta grad mitt eget parti) har en del att förklara.
- - -
Kolla Politometern och Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Tony Kollberg sa...

Det är inte alla tidningar som går med vinst o andra sidan + att det skapar oberoende, dvs man inte behöver ta hänsyn lika mycket till annonsörer + lättare att starta upp nya tidningar.

Men kanske en halvering eller minskning vore en ide, så kan man omfördela mer pengar tex till skolan.

Bättre utbildade elever (och samhälle) genererar bättre betalda jobb = högre skatte intäkter.

Christian sa...

Tony, det där tror du väl ändå inte på själv.

Det bidrar till ett lägre förändringstryck hos de som inte klarar av att driva en tidning på ett effektivt sätt, alternativt bidrar det till högre vinster för de som har välskötta bolag.

Det sista presstödet bidrar med är att ändra på värderingar hos de som driver tidningen och därmed bidrar det inte överhuvudtaget till ett oberoende mot annonsörer. Det ända som bidrar till ett mindre beroende av annonsörer är kvaliteten/moralen på redaktionen och kvaliteten på läsarna.

Christian sa...

Ursäkta: Ända = enda