2011-01-30

Gästbloggning från Tokmoderaten: Tankar om gravöl och lottovinster

Jag har länge varit en fan av Tokmoderatens blogg. Den påminner lite om en nyårsraket som man bryter av pinnen på. Man vet aldrig var den tar vägen men det blir alltid vackra fyrverkerier i slutändan. Idag ger han sig exempelvis på min partiledare - men det är alltid med värme, rättframhet och massor av humor. Jag satt till exempel på bussen häromveckan och skrattade så att folk stirrade när jag läste hans "avtackning" av Mona Sahlin.


Därför var det extra kul att han ville gästblogga här. Det får också stå som en manifestation av starka band oss alliansbloggare emellan - speciellt så här i tider av attack utifrån. Temat är väl lite av "kasta sten i glashus" kan man säga då det finns en viss inspirationskälla ;-) Så varsågod här kommer gästbloggningen under rubriken:

Tankar om gravöl och lottovinster

Socialdemokratin behöver genomgå en stor förändring. Det slog nu deras kriskommision fast efter ett riksdagsval där Socialdemokraterna faktiskt förlorade flest röster numerärt, något som vi väljare redan visste sedan länge. Totalt tappade partiet över 115.000 av sina väljare och trots att Mona Sahlin har aviserat sin avgång så verkar alla allt bredare och väl förankrade krav på förnyelse ha runnit ut i sanden. Centralt i valanalysen är nämligen oförmågan att förstå att väljarna kan ha den dåliga smaken att tycka något annat än det dominerande partiet i den sossedominerade rödgröna röran.

Det senare problemet är något som delas av det andra miljöpartistiska stödhjulet – (V) – som varje dag får slåss för sin existens. Med blandad framgång skall sägas.

Jag skulle kunna klappa mig för knäna av glädje för detta, jag skulle kunna lägga på en bekymrad min inför sosseriets problem. Men gör det inte. Av den enkla anledningen att sosseriet som företeelse idag är så ointressant som politisk kraft, det enda substantiella som sosseriet kan visa upp är sin medlemskader av gamla nostalgiska arbetare som lever kvar i 30-talets klasskampsretorik - och den har som bekant rätt lite att göra med dagspolitik. Socialdemokratin har misslyckats med att bibehålla profilen av ett progressivt parti, varje gång sosseriet försöker skapa debatt kring någon av sina frågor så vinner motståndarna på antingen knockout eller en teknisk dito. Sosseriet har misslyckats med alla frågor som känns relevanta för dagens väljarkår och med att behålla de gamla falukorvs-sossarna. De senare av den enkla anledningen att de per automatik börjar dö ut efter hand.

Det enda som skulle kunna motivera ett engagemang i socialdemokratin är som sagt dess medlemskader. Och då lägga en motion om upplösandet av denna idé- och kraftlösa organisation samt dela ut partikassan till de överlevande partimedlemmarna. Det skulle kunna bli en rätt bra affär för de engagerade i ett icke alltför engagerat parti som låtsas vara en folkrörelse.

Men som politisk kraft? Där är inte socialdemokratin längre, var sak har som sagt sin tid och sosseriets tid på den politiska kartan lider definitivt mot sitt slut om dagens inriktning tillåts leva vidare. Sålunda kan det stunda en riktigt bra affär, i paritet med en hyfsad Lotto-vinst – 6 rätt plus ett tilläggsnummer ungefär, för de närmast sörjande när den av fackföreningsmedlemmarnas avgifter välfyllda partikassan slutligen delas ut vid gravölen.  Något kul skall väl vi ändå unna de få socialdemokrater som trots allt finns kvar...
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Hysteriskt kul! Men om det är en trianguleting av en förolämpning som dessutom är gjord av en moderat är det bästa mo kan åstadkomma så är krisen i centerpartiet långt vätte än vad media lyckats beskriva.

;)

JW

essbeck sa...

Härligt.

Tokis gästbloggar.

Låt se här nu. Kasta sten i glashus säger Ankersjö.

Jag förstår inte resonemanget. Även om sossarna om det är dem som Ankersjö syftar på har problem så förbättrar det inte eller försämrar Centerns position i Svensk politik.

Vad man kan säga är att en Socialdemokrati i kris gör ändå att de är Sveriges största parti. När tokis parti är på dekis (moderaterna) ligger de runt 17 % när centern är på dekis då klarar de rikdsdagsspärren med hjälp av allianskamrat 4 %.

Det är en styrka att när man är svag ändå "klockas in" i riksdagsvalet som det största partiet.

Då har man en grundpolitik som attraherar trots alla bekymmer.

Skall man jämföra med Centern vilket är svårt så har de förändrat sin politik i grunden. Politiska ställningsfrågor som har varit hjärtefrågor i Centern innan har övergivits.

Den nya generationen centerpartister har misslyckats med att förvalta det stolta arv som en gång i tiden gjorde att ungefär 1/4 av sveriges väljarkår valde dem som parti.

Centern idag är i princip ett helt nytt parti som bara delar namnet med det gamla centern.

Missförstå mig rätt, visst skall man förnya partiet men på något sätt måste grundtonen och basen som partiet vilade på äras och värnas.

Idag är centern ett vassalparti till Moderaterna där Moderaterna tar dem i örat så fort de har fel politik.

Om man skall tro valundersökningar på valdagen består stora delar av Centerns väljakår av röster från övriga allianspartier. Röster som kommer från folk som vet att Moderaterna behöver sina vasaller.

Som tokis skriver så finns det många bekymmer inom socialdemokratin. Det kan finnas nytta i att krasha rejält och sköter man förändringen på rätt sätt så plockar man lätt de få procentenheterna som behövs för att få majoriteten över på sin sida.

Jag tror att en person som är moderat alltid kommer att skriva socialdemokratins dödsruna oavsätt hur stort stöd de har politiskt.