2010-12-31

Sammanslagning av C och FP - går vägarna ihop eller isär?

Det är en spännande men tyvärr ganska orealistisk nygammal tanke som Bertil Ohlininstitutet för fram i sin eftervalsanalys åt Folkpartiet och som tidskriften Liberal Debatt spinner vidare på (inte på nätet men Sydsvenskan refererar). Tyvärr säger jag och menar det. En tydlig liberal kraft som starkt alternativ till maktpartierna M och S skulle sannerligen behövas i svensk politik. Dock är de två olika partikulturerna så diametralt olika att det inte är görligt ännu på lång tid. Men det är en intressant tanke som ibland dryftas C- och FP-politiker emellan, sådär mellan skål och vägg.

Bertil Ohlininstitutet visar prov på en ganska utdaterad bild av de båda partierna som får mig att le en smula när jag läser:

"Det vore välgörande om Centerpartiets utveckling i liberal riktning, breda organisation på landsbygden och stadda kassa förenades med Folkpartiets urbana och intellektuella kapital. En befruktning mellan Centerpartiets småföretagare med egen erfarenhet och Folkpartiets mer intellektuella insikter om marknadsekonomins fördelar vore mycket spännande."

Folkpartiets "intellektuella kapital"? Är det sig själva BO-institutet refererar till i all ödmjukhet ;-)

Författaren bakom ovanstående text vet rimligen att just sådana resonemang och uttryck bidrog till att Thorbjörn Fälldins tankar om att slå ihop partierna på 70-talet aldrig realiserades. Vill man ingå äktenskap så måste det finnas kärlek. Att vara goda vänner som älskar att kivas räcker tyvärr inte speciellt långt.
- - -
Kolla även Politometern och Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Nicklas Eriksson sa...

Ha ha ha!

"Maktpartier" beskriver du S och M som. Jag måste skratta åt din naivitet. Vad får dig att tro att CFP eller vad det nu skulle komma att kallas, skulle undgå att totalt korrumperas av den eventuella makt de skulle komma att få?

Människa är svag när det kommer till makt och pengar, Ankersjö. Mycket svag. Och liberaler som inte har något som helst ideologiskt skydd emot det är ännu svagare.

Anonym sa...

Hej

Du har en bra blogg tycker jag. Idén är väl inte så dum. För mig som allmänborglig väljare så kan väl liberalerna i Centerpartiet slå ihop sig med liberalerna i FP. De mer konservativt sinnade från båda partierna går över till KD. Då får vi ett högerparti, ett liberalt parti och ett statsbärande parti som försöker vara både ock. Därefter sker ytterligare en fusion. Då har vi ett konservativt parti och ett liberalt parti. Mer behövs inte. Centerns möjlighet ligger annars att starkt profilera sig som borgelighetens gröna parti. De har de dock misslyckats med kapitalt.
Lars Eklund

Tony Kollberg sa...

Jag tror inte det är bra alls.

Vad förknippar man FP med?

Kärnkraft
Hårdare tag i skolan
Nato

I övrigt rätt luddig profil

Tycker alla ska sitta lungt i båten även när det blåser kallt.

Centern ska vara det mittenparti Sverige behöver än göra några förhastade åtgärder.

Hade C med näbbar och klor kört sin egen politik som om alliansen inte fanns hade C haft fler väljare, miljöpolitiken hade mått bättre av det. Förstora kompromisser har gjorts.

C förknippar jag med

En strävan till ett mer ekologiskt samhälle och inte köra på gammal teknik och lösningar in i det sista. Det finns en vilja iallafall, den uteblir jämfört med FP

Ett mer humant parti

Ett parti för jordbrukarna och folk ute i landet (förr), fast nu märks inte det alls, känns mer som ett parti som fokuserar på storstäder (där bönderna inte finns) varav det faller lite mellan stolarna.

Tony Kollberg sa...

Om man skulle slå ihop FP och C tror jag följden blir att de mer miljömedvetna väljer MP, medans andra halvan av C väljarna väljer FP

Så det blir nog att hälten av C väljarna hamnar på varsin sida mellan MP och FP min teori.

Tycker däremot FP och M inte har så mycke som skiljer, FP känns som ett Moderaterna light som svansar efter storebror M