2010-10-15

Stadsmiljöborgarråd!Idag presenterades resultatet av alliansens förhandlingar om Stockholms stads organisation och partiernas ansvarsområden för de kommande fyra åren. Centerpartiet kommer att ansvara för stadsmiljöroteln och jag blir stadsmiljöborgarråd. Det är första gången sedan 1976 som en centerpartist väljs till borgarråd i Stockholm.

Miljöfrågan var dominerande i stockholmsvalet 2010 och vi tredubblade våra mandat i stadshuset så vi har förstås varit inriktade på att ta ansvar för stadsmiljöfrågorna. Förutom Miljö- och hälsoskyddsnämnden och Stockholm Vatten så kommer vi att leda det nya Stadsmiljörådet som ska arbeta med övergripande strategiska frågor som rör cykling, bullerfrågor och dubbdäcksbegränsningar. Dessutom ska rådet bereda program för parker och torg i samråd med berörda nämnder.

Vi kommer också att ha ansvaret för stadens miljöbilssatsningar, dels via Miljöförvaltningen, dels via ordförandeskapet i Stockholm Parkering AB.
- - -
Det var ett bra lag som presenterades idag. Kul också att de duktiga unga moderaterna Regina Kevius och Anna König Jerlmyr blir stadsbyggnad/idrottsborgarråd respektive socialborgarråd. Jag känner båda två sedan tidigare och ser fram emot att arbeta tillsammans med dem liksom med Sten Nordin, Ulla Hamilton, Joakim Larsson, Lotta Edholm, Madeleine Sjöstedt och Ewa Samuelsson.

12 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Stort GRATTIS! Må du kunna påverka Regina att bygga skyskrapor i klunga ute vid Värtahamnen.

Christian sa...

Stort Grattis. Du fick mitt kryss i valet för din inställning till tunnelbanor, miljö och stadsbyggnadsfrågor i Stockholm. Lycka till.

Magnus Orest sa...

Som sagt, gratulerar till din nya post. Det klarnade en del efter att jag sett ABC-inslaget, och stärker min övertygelse om att rätt man hamnat på rätt plats.

Kombinationen småbarnspappa och cyklist är i mina ögon klockren för den som ska ansvara för bl a cykelmiljön i staden.

Anonym sa...

Grattis!

Kommer du att kunna påverka bygget av Djurgårdsarenan på nya Östermalms IP som du fått så många röster för?

Peter sa...

Stort Grattis och lycka till!

Det här är du verkligen värd!

Heléna sa...

Grattis! Jättekul!

Anders Ryding sa...

Gratulerar och önskar dig lycka till. Hade gärna sett dig som stadsbyggnadsborgarråd. Men du kanske kan vara lite extra trevlig mot Regina och tex få igenom förslaget om neon-reklam längs med Klarabergsgatan. Gillade det skarpt. Återigen Grattis!

Anonym sa...

Grattis Per!

Fortsätt att jobba för nya Djurgårdsarenan på ÖIP.

Tony Kollberg sa...

Det känns som rätt man på rätt plats.

Hoppas verkligen det blir bättre riktning i miljöfrågor nu och Sthlm blir mer grönt än vad det annars hade blivit.

Kör hårt Per

Södermalmsbo sa...

Jag gratulerar till det förtroende du har fått. Jag ska också medge att jag innan valet hellre hade sett en annan person än du på den post som du nu har fått.

Min första fråga till dig är. Hur mycket pengar kommer att satsas på cykling under det närmaste budgetåret?

Jag undrar också vad som hände med Centerns cykelpolitiska program som du på denna blogg aviserade att ta fram innan valet. Finns det publicerat någonstans? Jag har letat efter det men ej hittat det. Kanske kan du lägga upp en länk till det?

Det första jag tycker du ska göra nu är att byta ut alla tryckknappar där cyklister först måste stanna och trycka för att få grönt ljus. Att Stockholm investerar i ett moderniseringsprogram för trafiksignalerna så att de får automatisk detektering även för cyklister tycker jag är en av flera viktiga förbättringsåtgärder. Ljuset på cykelbanan vid Ringvägen österut strax innan Clarion hotell är bara ett exempel. Där måste man kliva av(!) cykeln för att som cyklist nå fram till trycknappen som är på andra sidan gångbanan. Inte så bra tycker jag, särskilt inte eftersom man ofta måste ta sig mellan ett antal fotgängare. Vad tycker du som är högste ansvarige politiker för frågan?

Lisa sa...

Tycker du ska börja ta strid för den park som i princip kommer att halveras vid Trygg hansahuset.

Ett tydligt exempel på hur ökad täthet inte automatiskt leder till sparade grönytor.

Lisa sa...

Ska du på Stadsmuseets temadag om Ytterstaden lördag den 30/10?

Det kommer finnas många tillfällen till att fördjupa kunskapen om vad k-märkning innebär och om ytterstadens grönområden och parker, och ytterstaden i stort.

Som ett led i vidareutbildningen nu när du fått ansvar?

http://www.stadsmuseum.stockholm.se/museet.php?artikel=215&sprak=svenska