2010-08-08

Topplistan enligt Ankersjö vecka 31-2010

Veckans snackisar i min värld.

5. Piratpartiets barnporrhaveri. Formuleringar i ett manifest och ett fullkomligt huvudlöst uttalande av partiledare Falkvinge ledde till Piratpartiets motsvarighet till FP:s dataintrångsskandal från förra valet. Det blir svårt att hämta upp det man tappade i barnporrkrisen. Enda trösten är att det fortfarande är flera veckor kvar, men det blir nog svårt trots pudlar och förtydliganden. Jag beklagar det verkligen och håller en tumme för att piratskutan hamnarrätt köl igen. Mycket hellre PP än SD i riksdagen, nämligen.

4. Fubba med Ibbe. Smutskastningen är det enda S har nuförtiden men de är ”duktiga” på det med ”Sveriges Karl Rove” i högsätet på högkvarteret på Sveavägen. Vi andra säger: Regnställ på! För här kommer det att regna dynga ända fram till den 19:e september, var så säkra. I veckan utsattes Centerpartiet, idag var det Moderaternas tur.

3. Rödgrön härdsmälta över Vattenfall. Centerpartiet föreslog i veckan att Vattenfalls utländska kolkraft skulle säljas för att finansiera en storsatsning på förnybar energi i Sverige. Thomas Östros kritiserade förstås. Vattenfall är en ”kronjuvel” som inte får röras. Samma dag, fast i en annan TV-kanal, menade Östros att förslaget var en bra idé. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tyckte också att det var en bra idé efter att han fått tänka lite så att han förstod vad det handlade om. Miljöpartiets andra språkrör Maria Wetterstrand däremot, tyckte att det var helt fel. Hon tyckte nämligen att staten ska äga energi. Lars Ohly slutade lyssna när han hörde ordet ”sälja”, sprängde några blodkärl och brast ut i tirader av kritik mot Maud Olofsson. Vad de rödgröna, eller för den delen Östros, Eriksson och Wetterstrand tycker om förslaget idag vet ingen. Inte ens de själva.

2. (V)instförbud! Lars Ohly spelar ut sitt favoritkort. Förbjud vinster i företag som sysslar med skola, förskola eller äldreboenden. I dagens debattartikel handlar det om friskolorna som är en ”sedelpress”. Mona Sahlin, som så ofta kommunicerar med omvärlden via pressmeddelanden, meddelar att Ohly inte har någon talan. Flera Socialdemokrater, bland annat i Stockholms län, håller med. Vi minns ju förra årets upplaga av rosornas krig i Stockholmsregionen mellan friskolevänliga sossar i länet och sossar i staden som är motståndare till friskolor.

1. Solospel i Alliansen. Opinionsmätningarna rullar och denna vecka har det i alla fall lossnat för Alliansens mindre partier när det gäller utspelen. Centerpartiet antog sitt valmanifest med förhöjt RUT-avdrag för äldre, halverad tjänstemoms, supermiljöbilspremie och trygg försörjning för personer med allvarliga funktionsnedsättningar. Reformerad LAS, sänkta arbetsgivaravgifter på sikt och utökad valfrihet fanns också med. Folkpartiet kontrade idag med att ge kvarsittning (eller medsittning) i klassrummet för föräldrar med bråkiga barn. Föräldraansvar är bra, men jag är tveksam till svepande lösningar som denna.
- - -
Kolla Politometern och Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Marika Lindgren Åsbrink sa...

Nejdå, jag är inte det minsta motståndare till friskolor. Vilket framgår om man läser mitt inlägg till punkt.

Johan Westerholm sa...

Per

Jag är inte motståndare till friskolor men du tycks inte kunna ta till dig vare sig finansiell- eller nationalekonomiska realiteter.

mvh

Johan

perankersjo sa...

@Marika - jag har läst din text som förstås är genomarbetad och bra, även om jag inte håller med dig på flera punkter. Jag läser också att du är för valfrihet och friskolor. Problemet är att du vill ta bort en viktig drivkraft för fri företagsamhet, nämligen vinst. Du lägger ner mycket energi på att implicit kritisera vinster och diskuterar hur man kan ta bort den. Du skriver att du vill att diskussionen ska handla om kvalitet men sedan stannar du där. Jag håller med om att kvaliteten är det viktigaste. Då räcker det inte med att studera siffror på antalet anställda, man måste också studera brukarnas attityder till service och tjänster.

Om det visar sig (vilket ofta är fallet) att elever och föräldrar är nöjda med friskolorna så tycker jag att det är desto större anledning att diskutera pengarullningen i den kommunala skolan. Om man hade samma produktivitet i kommunala enheter så skulle vi spara många skattekronor. Man skulle då också kunna justera skolpengen ELLER kräva mer service och kvalitet för den - av alla utövare.

@Johan - jag hade snarare med dig som ett exempel på personer som INTE är motståndare till friskolor. Det var så jag tolkade din text. Ursäkta om jag var otydlig på den punkten.

Marika Lindgren Åsbrink sa...

Dessutom är jag inte stadare utan länssosse. Bor och är aktiv i Sumpan.

Btw, valaffisch.se är en sida med kopplingar till Sverigedemokraterna. Lätt att missa en sån grej, men själv skulle jag inte vilja göra reklam för en sådan sajt.

Marika Lindgren Åsbrink sa...

Nej, jag tror inte att vinst är en bra drivkraft i skolan. Men man kan mycket väl ha friskolor även utan vinst. Det går som sagt bra i väldigt många andra länder.

Kvalitet är viktigt men också kostnadseffektiviteten. Mitt inlägg handlar mest om att dagens friskolesystem inte är kostnadseffektivt.

Jag är övertygad om att det går att effektivisera både kommunal och privat välfärd, och mitt inlägg handlar mest om varför dagens system INTE lyckas med det när det gäller friskolor.

Det finns inte heller några studier som visar att "produktiviteten" skulle vara högre i friskolor än i kommunala skolor. Detta kombinerat med att varje krona som "effektiviseras" i en AB-skola går till någon annan än skattebetalaren eller eleven, det gör att systemet är felaktigt utformat, enligt mig.

Jag tror vi kan utforma bättre system än såhär - åtminstone bättre för eleverna och skattebetalarna. Möjligen inte för riskkapitalisterna.

perankersjo sa...

@Marika - tack för tipset om kopplingen till SD. Jag tar genast bort länken och bilden.

Hade för mig att du jobbar i Stadshuset men du har naturligtvis tolkningsföreträde om huruvida du är stadare eller länare :)

Marika Lindgren Åsbrink sa...

Visst, jag kanske får ses som en hybrid :-) Men bloggen skriver jag trots allt på min fritid, och helt privat, så det får nog anses vara i egenskap av länsbo...