2010-08-28

Socialdemokraten som driver LO:s smutskastning mot Alliansen

Marie Linder är kommunikationschef på LO. Som sådan har hon drivit den ökända smutskastningskampanjen KallaSverige och nu den senaste, LO:s valkampanj där man manipulerat bilder av Alliansens partiledare så att de ska se trötta och glåmiga ut, vänt dem uppochned och skrivit texter om ”Den här mannen har...” osv. Man bedrev också en stor print-kampanj mot Sven-Otto Littorin i somras, strax innan han avgick.

Detta är ju inte socialdemokratisk smutskastning, brukar det hävdas. Det är ju LO som står för den. I och för sig som ett led i deras omfattande ekonomiska subvention av Mona Sahlin, men ändock.

Problemet är bara att Marie Linder inte bara är kommunikationschef. Hon är också är socialdemokrat. Och inte vem som helst. Hon har varit oppositionsråd i Tyresö kommun och sitter alltjämt i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Det blev ett herrans liv när någon moderat i Småland visade sig vara en av de tusentals svenskar som skickat vidare ett speciellt mejl om Mona Sahlin. Det är småpotatis i jämförelse med detta. Den här kvinnan (om man ska använda LO:s språkbruk) sitter på en marknadsföringsbudget på hundratals miljoner av LO-medlemmarnas pengar. Vore det inte klädsamt om hon var lite mer öppen med sina kopplingar till Sveavägen 68?
Hennes arbete verkar uppskattas i partiet. I valet 2006 stod hon på plats 14 på S-listan till kommunfullmäktigevalet till Tyresö. I 2010 års val har hon avancerat ordentligt och står på fjärde plats.

För övrigt skrev jag ett mejl till henne i våras när de utmålat Maud Olofsson till ”mest hjärtlösa politiker” där jag frågade om LO:s ansvar när de vulgariserar debatten och hetsar mot borgerliga politiker. Hon råkade glömma kvar mitt namn när hon vidaresände mejlet och skrev att hon skulle svara mig. Jag väntar fortfarande på svar (klicka nedan för större bild).


Vad är min poäng med denna post? Jo att socialdemokratisk smutskastning knappast är mer ok bara för att den bedrivs under LO-logga. Det finns fog för att ställa Mona Sahlin till svars för dessa kampanjmetoder. Hon kan stoppa dem. Om hon vill.
- - -
Under arbetet med denna bloggpost ser jag att Germund och  Den hälsosamme ekonomisten också har skrivit om Linder och LO. Läs även Eva Cooper om att bara en tredjedel av LO-medlemmarna stödjer kampanjen.
- - -
Kolla Politometern och Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

17 kommentarer:

Viktor Tullgren sa...

Att du kallar LO:s kampanj för smutskastning visar bara att ni inte klarar av att ta kritik. Att visa vem som är ansvarig för ett politiskt beslut och skriva vad detta beslut är, det är inte smutskastning.

Men det är klart era allierade i Svenskt Näringsliv vill ju inte heller att man ska prata politik på jobbet. Och Högern har ju som bekant varit emot alla demokratireformer så inställningen är ju inte särskilt konstig. Demokrati nej tack. Censur ja tack är högerns melodi.

perankersjo sa...

@Viktor - nä du försök inte.

Ser du nidbilder på Mona Sahlin i kampanjer finansierade och undertecknade av Svenskt Näringsliv på reklampelarna på stan? Nej, det gör du inte.

Ta kritik? Att utse "Sveriges mest hjärtlösa minister"... hur tar man en debatt på de premisserna?

Nej LO går över gränsen, ideligen. Det är går inte att försvara detta. Men du ska ha cred för att du försöker. Man skulle önska att Mona Sahlin hade samma kurage.

Qeruiem sa...

Det jag funderar är varför i helvete ett fackförbund bedriver en valkampanj! Hade mitt fack bedrivit den här kampanjen (oavsett mot vilket block) så hade jag gått ur i protest eftersom jag inte anser att det är fackets jobb att välja politisk sida.

Men LO är ju lite speciella, jädra tur det inte är mitt fack...

Nils Lindholm sa...

Ett klipp från LO:s replik i svd
"Nyligen granskade Dagens Nyheter (DN) LO:s affisch om sjukförsäkringen – där Göran Hägglund är på bild med rubriken helsjukt – och konstaterade att innehållet var ”nästan korrekt”. I den serie granskningar som DN gör under rubriken ”valfläskkollen” analyserades också Fredrik Reinfeldts påstående att svenska folket är för mycket sjukskrivna och borde kunna jobba mer. Fredrik Reinfeldt ansågs ”inte helt uppdaterad”. "

!! Det verkar vara sanningen som framförs.
Och som sagt, finns inget värre att höra än sanningen.
Därför pratar man som sjutton om nåt annat.
Hur annonsen ser ut ex.v.

perankersjo sa...

@Nils - tilltalet och tonen är också viktig.

Om man nu har så bra argument - varför processa bilderna så att Allianspolitikerna ser sjuka och trötta ut? Varför formulera sig "Den här mannen..."

oavsett en enstaka granskning av en liten detalj i kampanjen så kan man undra varför LO måste smutskasta när de ska "föra politiskt samtal"?

Nils Lindholm sa...

Jo vi ser att du tycker sanningen är att smutskasta.

perankersjo sa...

@Nils ???

Om du vill diskutera så underlättar det om du läser mina inlägg...

Nicklas Eriksson sa...

Du är rolig du, Ankerström. Du lever i din bubbla som rik politikeradel på Södermalm och har mage att klaga över "smutskastning" av dina gelikar i högerpartiet som ni kallar alliansen.

Du och ditt parti smutskastar min fackförening och mina rättigheter som arbetare varje dag året runt. Hör du mig klaga? Nej. Jag gör något åt det istället, och en av de åtgärderna ska bli att rösta mot er den nittonde.

Nils Lindholm sa...

Du pratar om smutskastning, sen pekar du ut smutskastaren.
Det är väl det som är vitsen, att peka på det som skett och att detta har skett under alliansen?

Och pratar om att hon skulle vara ’klädsam’ o berätta att hon är sosse!!
LO är ju sossarna eller om det är tvärt om?
Så det är nog bara mest du som måste kolla kopplingen.

Och sen fortsätter du att påstå om att dessa påståenden (Affischerna) är smutskastning!!
Kan sanningen bli smutskastning?
Tja i upp o ner vända världen då.
Det är väl det som affischen vill föra fram?

Anonym sa...

"Ser du nidbilder på Mona Sahlin..."

Nej, och inte ser jag några nidbilder på några av allianspartiernas politiker heller. Bara upp-och-nedvända bilder.

Men i din lilla bubbla så är all befogad kritik av er och er politik smutskastning, samtidigt som ni kan ösa kubikvis med dynga för att smutskasta fackföreningsrörelsen.

Det stinker om er liberaler.

Tejpad sa...

Sossarna och LO gör bara som dom brukar... beter sig som dom elitistiska översittare dom är, och alltid har varit.
Det kan möjligen ha blivit något värre den här valrörelsen eftersom det numera är kryddat med en stor portion "dålig förlorare".

[a/non sa...

"Kan sanningen bli smutskastning?"
När sanningen kan bli förtal, så varför skulle den inte kunna bli smutskastning? Det är f.ö. skrattretande att tala om sanningen och sen hänvisa till DNs "valfläskkollen". Har du ens läst något av det de skriver? Varenda mening i den sörjan innehåller ett "kanske" eller "ungefär". Man gör allt för att försöka tolka på det sätt man vill, så man kan komma fram till den förutbestämda slutsatsen.

Magnus Andersson sa...

Det känns som om reaktionen från vänsterpartiernas starkaste försvarare på nätet talar för sig själv.

Du hittade återigen en öm tå, Per. Man undrar för övrigt om någon tå inte är öm för det gänget

Anonym sa...

@Tejpad elitistiska översittare var uttrycket, bingo. tycker mig se vänsterns aggressiva, otrevliga desperation på alltfler sajter. tänk att de aldrig ser sin elitism själva, de som påstår sig jobba mot "överklassen"?

Attila sa...

Ganska intressant att flera vänsterkommentatorer tycker att borgarna "smutskastar året om", när sanningen är den att alliansen i princip övertagit sossarnas syn på LAS, fackets roll, lönebildning etc.

Kanske kan man inte skilja mellan argumentation och smutskastning?

Det är iof inget nytt, socialisters retorik bygger på hat, och närs av klasskampsretorik. Det räcker med att betrakta gamla valaffischer o.dyl för att inse den historiska kontexten till dagens smutskastningsdebatt.

Genom att slå split vill man skapa missämja mellan olika sociala grupper och därav dra egna fördelar.

Nils Lindholm sa...

Attila:
Är det en 'buske' eller vad det heter,du gör nu.
Per anklagar LO o S för smutskastning då dom på ett uppseendeväckande sätt påpekar vad som hänt under Alliansens tid.
Naturligtvis plockar dom fram det dåliga som hänt.
Och frågan blir, kan sanningen vara smutskastning?
Och då försöker du 'vrida bort' det hela från vad som vart diskuterat, är affischen smutskastning eller en beskrivning av sanningen, till att föra skuld på nån annan.

Men då Per 'pekar ut' nån som ska ligga bakom dessa affischer, då !! då är det sanningen, eller?

Attila sa...

Till Nils Lindholm

"Buske"? Menar du en brinnade variant eller bara en vanlig? ;-)