2010-07-14

Göteborgscentern för skyskrapor och tät blandstad

Jag blir mycket glad när jag läser C-kollegorna Rickard Nordin och Anders Flanking i Göteborg i deras debattartikel om att bygga högt i Frihamnen. De tar sin utgångspunkt i bostadsbristen och det handlar om att omvandla gamla centrala industritomter till högklassiga stadskvarter med högre bebyggelse.

Den täta blandstaden är framtiden även för Stockholm, vilket jag brukar anföra så ofta jag kan. I Stockholm behövs en varsam exploatering på höjden så att vi kan bereda plats för bostäder och arbetsplatser åt tvåhundratusen nya invånare bara i Stockholms stad.

Tobias Gillberg och Hannes Hervieu från Stockholms CUF skriver också idag, på Newsmill, om att tillåta hus på höjden i Stockholm:

"Det är tydligt att Centerpartiet och CUF ensamma har övertygelsen att vi borde ge alla de 300 000 som står i bostadskö en möjlighet att bo 50 våningar upp - inte bara 50 stationer bort."

Det är roligt att kunna konstatera dels att Centerpartiet i de tre stora städerna har en gemensam syn på hur framtidens miljövänliga stad ska byggas, dels att både parti och ungdomsförbund är överens om samma sak. Det är mer än man kan säga om flera av de övriga partierna.
- - -
Läs även Ingrid Gustafsson, Anders Dahlberg och Frank Thorén Hall
- - -
Kolla Politometern. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Lisa sa...

Kul att du illustrerar detta inlägg med en av "bevarandefundamentalisternas" största framgångar i NYC. Tänk vilka kvaliteter bevarandet av High rail och tillhörande slakthusområde tillfört den staden.

Även fast Sveriges bevarandelagstiftning internationellt sett är svag har har ju "bevarandefundamentalisterna" ändå under flera år kunnat åstadkomma en liknande utveckling av flera äldre industriområden i både Stockholm, Malmö och i Göteborg.

Betyder det att du tycker att bevarandet är en del av den framtida miljövänliga staden?

Jag undrar om du kan konkretisera vad du menar med "varsam exploatering på höjden". Hur skiljer sig det påstendet till nu gällande lagstiftning och "bevarandefundamentalisternas" inriktning, dvs vad är det nya med din politik?

Lisa sa...

Eftersom det fanns folk som hävdade att Förbifarten inte passade in under dina tidigare inlägg borde det väl iaf vara en del av huvudfrågan i detta inlägg, eller?

Så: Hur passar Förbifarten in i din och Centerns stadsbyggnadspolitik (den höga och täta staden)?

Jag har väntat på svar eller länk/hänvisning till tidigare svar länge nu.

Anonym sa...

Målet torde vara att det ska finnas bostäder - inte att de ska ligga 50 meter upp vilket bara blir katastrof när hissen är upptagen. Kom tillbaka när du tvingats gå 20 trappor upp några gånger om dagen vid strömavbrott.

Tyvärr har regeringens politik lett till ett minskat bostadsbyggande med 40%. Där har vi "bevarandefundamentalismen", de som vill se till att det inte byggs alls.