2010-03-28

Topplistan enligt Ankersjö - vecka 12-2010

Veckans snackisar ur mitt personliga strikt subjektiva perspektiv!


10. ABBA – valdes i och för sig in i Rock'n roll Hall of Fame redan förra veckan men de har fortsatt vara en snackis även denna vecka. Jag köpte Carl Magnus Palms biografi om gruppen ”The ABBA Story” på bokrean och fascineras av gruppen och deras vedermödor. De var verkligen inte som andra. De ville vara vanliga förortssvenskar samtidigt som de var superstjärnor. När de var i Australien stod folk längs hela vägen från flygplatsen var de än kom. Själva längtade de bara hem. ABBA:s storhet låg i musiken, inte som scenartister eller i image. Det var i studion de var unika, med sina låtar och sitt sound. Och så hade de förstås PR-maskinen Stikkan Anderson.

9. Hundbajs – det som göms i snö kommer upp i tö. När snön smälte i Stockholm aktualiserades min motion i Stadshuset om åtgärder för att minska hundskiten på gatorna och lösspringande hundar i parkerna.

8. SD ute i kylan. I veckan stod det klart att missnöjesröstarna är missnöjda med missnöjespartiet Sverigedemokraterna. Allt fler tror att de kommer misslyckas med att ta sig in i riksdagen. Vi börjar närma oss valet och väljarna efterfrågar riktiga lösningar på riktiga problem, inte opportunism. I veckan tog också vår riksdagsledamot Fredrick Federley sin andra debatt mot Jimmie Åkesson.

7. Asks pudel. Det dröjde allt för lång tid men till sist kom pudeln om de lila (eller om de var gredelina) kuverten. Det satt tydligen långt inne men det var bra att Ask lyssnade och tog sig en funderare över vad man kan säga som justitieminister. Många försöker trots pudeln spinna vidare på det hela. Jag håller med dem som tycker att det hetsats lite väl mycket mot Ask. Det är inte så man för politiska samtal.

6. Gröna Lund. I veckan förklarade Stockholms konservativa bevarandeelit krig mot Gröna Lund. Nöjesfältets populära attraktioner hör inte hemma på Djurgården, enligt Rickard Murray, Olle Wästberg och ett antal kulturutövare modell äldre. På Djurgården ska endast finnas ”dansbanor och schweizerier”. Annat kan man lägga i ”ett industriområde eller i Kungens kurva”. Centerpartiet tog debatten. Läs även YIMBY:s synpunkter på debatten.

5. Duellen mellan Reinfeldt och Sahlin. Debatterna mellan de båda statsministerkandidaterna brukar vara sömnpiller. Båda tävlar i att vara lågmälda, förstående och... tråkiga faktiskt. Denna gång blev det lite annorlunda, mest beroende på att Reinfeldt gav Sahlin storstryk. Mest talande var när Sahlin inte kunde ge något som helst besked om skatterna. En annan sak: karaktär är viktigt men alliansen vinner även på politik, det är viktigt att komma ihåg.

4. Sänkt skatt för pensionärer. Apropå skatter så gjorde Alliansens partiledare ett utspel när de besökte den gemensamma lokala alliansstämman i Huskvarna.

3. Slussen. Efter 20 års debatt och utredande skulle man kunna tro att det var dags att sätta spaden i marken. Nu dras debatten ett varv till. Det man riktar in sig på är att utsikten mot Saltsjön från en viss vinkel inte finns kvar. Att man kan gå några meter åt ett annat håll och ha utsikten där istället duger inte för bevarandekrafterna. Många verkar dessutom tro att det är bestämt hur husen ska se ut. Det är det inte. Problemet är som alltid att man kan inte bygga en massa infrastruktur utan att samtidigt bygga nya hus. Då får man ta pengar som ska användas till välfärd och andra investeringar. Dessutom fyller exploateringen på Slussen sina funktioner. En buss- tunnelbane- tvärbane- cykel- promenad- trafikknutpunkt måste ha service och kommersiella ytor för att bli full av liv. Det är dags att sätta igång.

2. Språket och kulturen på nätet. Redan i måndags var jag med i Aktuellt som tog upp frågan om den ibland hätska och negativa stämningen i sociala medier när det gäller politiken och årets val. Man måste komma ihåg att de sociala medierna också skapar nya debattarenor och dialoger vilket gangnar demokratin. Men någon dag senare kom ett exempel på det negativa i och med hudflängningen av Beatrice Ask på bloggarna (nej jag håller inte med henne i sak, eller den hållning hon hade innan pudeln). Nu har debatten kommit att handla om språket och kulturen på nätet i stort, mot bakgrund av händelserna i Bjästa. Det är en viktig debatt och det är bra att den förs även på nätet. När människor som inte är aktiva på nätet själva för debatten så blir det oftast pannkaka.

1. Earth Hour. Igår var det återigen dags. Man uppmanade människor över hela världen att släcka lamporna en timme. Ett i många avseenden ganska meningslöst jippo. Dels har vi problemet med green wash, dvs. att kommuner, företag och myndigheter fokuserar på ett jippo i marknadsföringssyfte istället för att arbeta med miljöfrågorna på riktigt varje dag. Och dels är det en olycklig symbolhandling. Den bygger på att vi ska försämra vår livsstil, släcka ned och sluta konsumera. I själva verket ska vi använda vår konsumtion för att gynna ny miljöteknik. Därför är det bättre att köpa en ny energieffektiv frys istället för att späka sig. Svenska miljöteknikföretag är fullt upptagna med att rädda världen varje dag, på riktigt, med sina innovationer inom förnybar energi, vattenrening, sophantering med mera. Tänd ett ljus för dem istället säger jag. Tydligen väldigt provocerande enligt vissa.
- - -
Andra bloggar om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Tony Kollberg sa...

Ang Earth Hour så tycker jag den borde byta namn till "Cleantech Day" eller införas för alla oss som investerar i ny teknik och fasar ut gamal teknik.

Sen gällder det ju att handla ekologisk mat osv..