2010-03-26

Gör något konkret istället för att släcka ljuset

Gustav Andersson och jag är egentligen ganska oense om nyttan av Earth Hour som äger rum imorgon. Gustav tycker att det är bra medan jag tycker att det är ett ganska meningslöst jippo som i värsta fall kan ses som ett slags green wash för kommuner och myndigheter.

Dessutom skickar det fel signal att släcka ljuset. Vi borde istället tända ett ljus för svenska miljöföretag som istället för att ägna sig åt tomma gester håller på att rädda världen på riktigt. Och skapar välstånd samtidigt.

Om man ändå ska "fira" Earth Hour så uppmanar jag och Gustav våra politikerkollegor i stadshuset och landstingshuset att köpa varsin utsläppsrätt. Det är vi överens om! Som vi skriver på Politikerbloggen idag:

"Både Stockholms stad och Stockholms läns landsting medverkar i Earth Hour. Men inga politiker är på plats under lördagen, och lamporna är därför ändå släckta på de politiska kanslierna – vi utmanar därför alla landstings- och borgarråd på båda sidorna av blockgränsen att göra gemensam sak med oss och köpa var sin utsläppsrättighet.


Med var sin utsläppsrättighet i våra händer minskar vi utsläppen motsvarande 2 miljoner tända glödlampor – en för varje invånare i Stockholms län som vi tillsammans representerar."

- - -
För egen del vill jag rekommendera Johan Norbergs lysande (!) kolumn i Metro igår.
- - -
Andra bloggar om , , , ,

8 kommentarer:

Kalle sa...

Jag gillar inte heller earth hour. Det känns som en tom bror duktig gest. Ungefär som när folk går med i grupper på Facebook typ "stoppa svälten".

Jag bodde förr i Växjö och där släckte man ner varannan lyktstolpe för att spara energi. Det gjorde staden otrygg och ogästvänlig på kvällarna. Helt värdelöst! Tvärtom behöver vi mer ljus på gator och torg här uppe i i vår mörka nord. Annars kommer folk bara sitta hemma och odla sina vinterdepressioner.

Dessutom så har vi i Sverige gjort energifrågan till ett problem helt i onödan. Vi kan producera kostnadseffektiv grön el om vi bara bygger ut älvarna.

Stefan S. sa...

"Dessutom skickar det fel signal att släcka ljuset. Vi borde istället tända ett ljus för svenska miljöföretag som istället för att ägna sig åt tomma gester håller på att rädda världen på riktigt. Och skapar välstånd samtidigt."

Är du allvarlig, Per? För det första så är det väl just "tända ett ljus" eller flera som de flesta lär göra när de släcker ljuset. Eller tror du att de sitter en timme i totalmörker?

För det andra får du gärna ge ett exempel på ett företag som i första hand "håller på att rädda världen på riktigt. Och skapar välstånd samtidigt." och i andra hand ser till aktieägarnas intresse och maximal vinst.

Tony Kollberg sa...

Jag bytte ut min sista 60 watt glödlampa mot en 11 watt lågenergilampa, alltid nått :)

Jag köpte även ett extremt energisnålt graffikot häromdagen, så jag har nog lyckats pressa ner två komponenter hemma med ca 120 watt genom att bara byta två saker!

Min senaste elräkning låg på 19kr!

Daniel sa...

Per, du är det största hotet till att alliansen inte kommer att avgå med en valseger i år. Det mesta du vräker ur dej är bara för att spela på den stora massans känslor, göra den stora massan upprörd. För att upplysa dej lite, det är den stora massan som ska rösta. Så knip din provokativa käft till oktober eller helst av allt avgå, den skulle aliansen må bra av.

perankersjo sa...

@Daniel - det var något av det sämsta jag läst bland kommentarerna här under de fem år jag haft bloggen. Är frestad att bolla tillbaka "knip käft"-uppmaningen men min policy är att ha hög tolerans när det gäller kommentarerna. Politik bygger på kommunikation, inte på att vara tyst. Trevlig kväll, Per

Stefan S. sa...

"Politik bygger på kommunikation, inte på att vara tyst."

Huvudet på spiken, Per. Börja leva efter det nu också, även här i bloggen. Det börjar bli pinsamt med dina uteblivna svar och motargument.

med mina glasögon sa...

Varför måste det vara antingen eller? Varför kan det inte vara både och? Bara för att man har Earth Hour behöver inte andra aktioner läggas på hyllan. Alla delar och bitar är viktiga i arbetet för en bättre miljö och i försök att sänka elförbrukning och spara på elkraft. Förök jobba efter konceptet "alla bäckar små" och var med och dra ditt strå till stacken - att delta i Earth Hour skapar en medvetenhet bland yngre och det är ditt ansvar som vuxen att visa på alla alternativ där finns, både symboliska aktioner och reella drag.
//med mina glasögon.

Daniel sa...

Politik bygger på kommunikation det håller jag fullständigt med om att det gör.

Men den stora massan av väljarna kommuncerar inte dom lyssnar och blidar sig en uppfattning utifrån sina känslor och inte sunt förnuft. River man upp känslor förlorar man röster, såg just i kommentarerna till ditt senaste inlägg att ni förlorat en röst som inte kommer att komma tillbaks.

Saxat från kommentaren:"Centern har på ett enastående sätt diskvalificerat sig som grönt alternativ och därmed pissat på min röst som knappast kommer tillbaka."

Nu är det valår och då gäller det att inte tappa röster och helst av allt skaffa sig några nya.. Så börja tänka med sunt förnuft istället för känslomässigt som du gjorde i svaret på min kommentar..

Du tycker att du köper dig fri med 275:- från att släcka lyset, visst ok.
Men att sen gå ut i TV och säga att Earth Hour är meningslöst, det kanske det är, men inte för den breda massan som mår bra av att känna att dom gör något för dom konkret, dom vill inte höra att det är meningslöst.
Själv köper jag 8 utsläppsrätter om året för att kompensera min bilkörning och lite annat, samt att jag bara köper miljö el, ändå så släckte jag ner under Earth Hour, så kom inte med din lilla utsläppsrätt och tro att du gör konkret, du bränner mer än ett ton CO2 själv så de 2 milj glödlampor du nämner kan du inte ta cred för före du först köper utsläppsrätter som täcker dina egna utsläpp.