2010-02-26

Gå hungrig och undernärd - för klimatet!


Om några veckor är det dags för earth hour. Ska vi snart ha hunger hour, eller starving month också? Ja man vet aldrig.

Jag har just läst en av de mest häpnadsväckande artiklarna på SvD Brännpunkt någonsin. Skribenterna vill att vi ska sluta äta kött. De vill också styra upp vår kosthållning i detalj:

"För att underlätta en omställning i konsumentledet föreslår vi som ett första steg en subvention på vegetabilisk mat - frukt och grönt men även mat som utgör ett direkt klimatsmart alternativ till kött, alltså produkter som quorn, sojakött, vegeburgare och liknande. För att finansiera detta föreslår vi införandet av en miljöskatt på kött."

Detta motiveras bland annat genom den tragiska djurhållningsskandalen med grisarna för några månader sedan.

Med samma logik skulle vårdskandaler leda till att vi avskaffar all vård.

Ridå.
- - -
Andra bloggar om , , ,

7 kommentarer:

Erik sa...

Om vi vill undvika att djur plågas och dödas (vilket känns rimligt) är den enda garanten att inte föda upp dem alls till den typ av alldeles för korta skitliv de lever idag.

I samma ögonblick som vi väljer att avla fram miljarder djur för vårt eget välbefinnande får vi också ett ansvar att ge dem ett helt och gott liv. Ett ansvar väldigt få uppfödare och konsumenter idag tar.

Inget djur vill plågas, inget djur vill dödas, vi klarar oss utmärkt utan sådan hantering. Ergo: sluta plåga och döda djur.

Erik sa...

Djurhållningsskandal belyser för övrigt ett underliggande systemfel. Ponera att apartheidsystemet hade avslöjats idag.

Hade din reaktion varit "jaså, missförhållanden i Sydafrika? ja, vi har ju missförhållanden i sjukvården här i Sverige, ska vi lägga ner den kanske? bah!".

Eller hade din reaktion snarare varit "Detta jag nu fått vetskap om är upprörande och inget jag vill se i ett civiliserat samhälle. Vi måste genast ifrågasätta grundläggande moraliska principer som gör att något liknande kan fortgå och förvärras år efter år".

Du gör det väldigt lätt för dig själv genom att välja reaktion ett hellre än reaktion två, om jag säger så.

perankersjo sa...

Du missar ett led, nämligen där du ska övertyga mig om att djurs värde och rättigheter ska jämställas med människans.

Sedan är vi nog överens om att man ska arbeta för att djur inte ska plågas.

Martin sa...

Djurs värde måste inte likställlas människor för att det ska vara etiskt riktigt att avstå från att äta kött. Du äter kött enbart på grund av din egen njutning. För att få denna njutning så plågar och dödar du kännande varelser. Det är ditt val, men försök inte hävda att andra djur måste likställas människor för att det ska vara oetiskt att äta kött.

Annika sa...

Vad är det med det här ämnet som framkallar så intelligensbefriade argument? Har du någonsin mött en vegetarian? Har du öppnat en vegetarisk kokbok? Du måste väl inse att också vegetarianer och veganer äter sig mätta? Snälla, säg att du gör det, annars förlorar jag en del av min tilltro till människan ...

Erik sa...

Jag har inte (och tänker inte) hävda att djur och människor bör ha samma rättigheter.

Däremot kan jag lugnt hävda att människor inte har värde 1 och djur värde 0 och att vi människor därmed får göra precis vad vi vill med djuren.

Djur har, precis som små barn, olika sorters fastlagda behov och det är moraliskt konsekvent att ge även dem rättigheter, utan krav på skyldigheter. T.ex rätt att slippa stå instängd på ett betonggolv i sex månader för att sedan dödas, vilket är ödet för 99% av alla svenska grisar idag.

Anonym sa...

Om hr Bloggaren skulle kunna berätta hur vården förstör vår planet? Kanske lite otur med tänkadet?

En som fattar