2010-02-07

Det var ju dumt, M...

Moderaterna har haft lite svårt att bestämma sig för vad de tycker i frågan om sprutbyte. Idag är de emot, som det verkar. FP var emot men blev uppläxade av Liberati. Svårt dock att bedöma hur mycket landstingsrådet Rydberg egentligen brinner för frågan. KD är för tror jag.

Känner jag Gustav Andersson, vårt centerpartistiska landstingsråd rätt, kommer han inte att gilla dagens utspel från moderaterna. Han har konsekvent drivit frågan om sprutbyte i flera år nu. Vi får väl se var detta landar.

Sprutbyte handlar förstås inte om narkotikapolitik, utan främst om att hindra smittspridning av sjukdomar som HIV. Det är också en fråga där vår förmåga till empati sätts på prov.
- - -
Andra bloggar om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Var står Centern officiellt när detr gäller narkotikan?

Per Kjellén

perankersjo sa...

Hej,

C är förstås restriktiva till narkotika men sprutbyte är ju som sagt främst en fråga om att förhindra smittspridning enligt vårt synsätt.

Björn sa...

Det är inte alls så dumt av M, även om de kunde varit lite mer konsekventa i frågan...
Utan att behöva dra diskussionen speciellt långt så framstår Sthlms Centerns synsätt som naivt. Att dela ut sprutor till narkomaner är att ge legitimitet för det de gör. Oavsett hur det låter i politikens korridorer så är det i grunden så.
Självklart är det viktigt att förhindra smittspridning, men det hela är egentligen en ickefråga i det större sammanhanget. Narkotikan ska BORT! Det är det viktiga i frågan, värre skit än narkotika och narkotikahadel är svårt att hitta i samhället.
Så därför kan man på rent principiella grunder hävda att man inte ska förenkla bruket av narkotika.
Men det kanske är PK att ansluta sig till vänstern i dessa frågor, kanske ska man tillhandahålla en sjuksköterska som vandrar runt i stan och hjälper till med injektionerna? Varför inte ge de som vill fri narkotika, för att säkerställa att de inte begår brott för att ha råd med den och för att förhindra handeln?
Nej du Per, i många frågor så är du en klart lysande stjärna i politiken men när det gäller detta så håller jag inte med dig.

Erik Rune sa...

Om man känner en narkoman vill man inte att den ska smittas. Här verkar centerpartiet vara på rätt väg.

Tony Kollberg sa...

I den här frågan är jag på Centerpartiets linje. M får säga vad de vil om att de tycker det är moraliskt fel att ge sprutor till narkotika.

Man kan "nästan" dra liknelsen att det är fel att ge ut gratis kondomer till hivsmittade i pga de har sex utanför äktenskapet.

Alla sätt att minska spridningen är bra, man kan inte ha utopiska föreställningar när olyckan redan inträffat. Det kostar stora pengar med mediciner för varje smittad och det kan dessutom bli andra sjukdomar som sprids som drabbar övriga samhället.

Jag tycker det ska ses som en medicinsk åtgärd.

Esse sa...

Tycker inte att man bör vara förvånad över (M´s) syn på saken. Att förhindra ytterligare lidande för människor som redan befinner sig på botten samt att krasst samhällsekonomiskt göra vinst pga minskade kostnader för sjukvård är sekundärt eftersom det strider mot den generella moderata synen på människor som inte är produktiva och bidrar till samhället genom arbete: Är du inte produktiv och genererar mer än du "kostar" så förtjänar du att lida, till och med riskera att dö i plågsamma sjukdomar.