2010-01-31

Ohly och det rödgröna icke-alternativet

Den rödgröna vänsteroppositionen består av tre partier som har helt olika syn på hur samhället ska byggas. Detta stod återigen klart när Vänsterpartiets Lars Ohly medverkade i Ekots lördagsintervju igår.

Lars Ohly passade nämligen på att förtydliga att han inte vill komma överens med de andra rödgröna i vissa frågor. TT rapporterar:

"När det gäller betyg i grundskolan, den militära närvaron i Afghanistan, vinstdriven skola och sjukvård anser Ohly inte att det behövs en gemensam linje. Även i flyktingpolitiska frågor kan de rödgröna göra upp efter en eventuell valseger, enligt Vänsterpartiledaren."

Det här är naturligtvis ett stort problem för de rödgröna. Svenska folket har vant sig vid en allians som är tydlig och som erbjuder en samarbetslösning för att klara de politiska utmaningarna. Tanken på en rödgrön vänsterkoalition som präglas av ständiga kriser och skakiga uppgörelser är en mardröm för bostadsrättsinnehavare, villaägare och företagare som är beroende av räntor och en stabil, förutsägbar ekonomi.

Mona Sahlin kommer att få passa när det gäller viktiga politiska områden där väljarna vill ha tydliga besked. På samma sätt som Carin Jämtin med plågad blick måste passa varje gång trafikfrågorna (främst Förbifart Stockholm) kommer upp i Stockholmsdebatten.

Den rödgröna vänsterkoalitionen framstår allt mer som ett icke-alternativ.

Det ska bli intressant att se hur Mona Sahlin och Lars Ohly hanterar dessa problem i kvällens partiledardebatt.
- - -
Bloggar: Seved Monke, Dick Bengtsson, Magnus Andersson, Röda Berget, Alltid rött..., Dick Erixon, Peter Andersson
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Mikael sa...

Hej!

Jag visst är det intressant att valåret verkligen är igång med debatter och utfrågningar.

När det gäller viljan att samarbeta så leder ju Alliansen stort, precis som du säger så vill ju inte riktigt Ohly att man skall behöva vara överens om allting inom oppositionen.

Men, lika viktigt är det att ta upp frågor som inte bara berör de rika, elitpolitikerna och ett fåtal människor.

Sjukförsäkringen kommer säkert oppositionen att ta upp igen.

Sedan måste vi börja diskutera ungdomarnas och studenternas frågor.

Sedan behöver vi diskutera akademikerarbetslösheten. Den är inte marginell eller minimal. Jag har fått tag på nya siffror som visar den totala motsatsen, nämligen den skenar. Inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna så är det verkligen tal om skenande arbetslöshet utom all kontroll. Det varierar från cirka 35% upp till 100% bland Freds- och konfliktvetare. Bland satsvetare ligger arbetslösheten på närmare 60%. Detta trots att Högskoleverket säger att just dessa två utbildningsprogram håller mycket hög kvalitet.

Således är det något fel på kvalitetsmåttet.

Ungdomarnas frågor släpps aldrig fram i debatter och många av oss börjar helt tröttna och tappa förtroende inte bara för politiken utan för det demokratiska systemet som helhet. Detta därför att vi är mycket aktiva med att söka jobb men för det straffas vi mycket hårt genom att konstant och mycket brutalt sorteras bort från arbetsmarknaden överallt hos alla arbetsgivare över hela Sverige. Tyvärr händer det samma sak för oss om vi söker jobb i andra EU-länder.

Vi känner oss inte önskvärda vare sig i vårt hemland Sverige eller i EU. Alltfler överväger att utvandra/emigrera bort från Sverige och EU för att slippa denna "omogna/tramsiga" bortsortering. Detta därför att vi vet att i länder utanför EU, tex Amerika, Kanada och Australien så skriker de efter just de nyutexaminerade akademikerna och då i första hand just samhällsvetarna.

Så om inte Sverige förändrar sin negativa attityd mot oss så kan ni glömma våra röster i valet och utan de unga och utan de arbetslösas stöd kan ingen vinna valet utan det blir "dött lopp", dvs Sverige tvingas till omval igen. Detta är något jag inte tror ni vill vara med om, så nu är det dags att Ni lyssnar på oss och hur vi vill förändra Sverige så vi slipper att bli bortsorterade/bortvalda, trakasserade, utfrysta och socialt exkluderade mot vår vilja i fortsättningen.

Thomas sa...

Alliansen har ett fungerande samarbete eftersom dom andra viker sig efter moderaternas vilja. Men att dom samsas behöver inte betyda att dom är ett bättre alternativ. Dom har en politik som uppenbarligen inte fungerar. Krävs ett regerings skifte

Stefan S. sa...

Jag håller med Thomas. Det är tydligt att alliansens politik eller snarare, brist på politik inte fungerar.

Ett system/regeringsskifte är av högsta nödvändighet för att vända på skutan.

Personligen saknar jag alternativ förutom alliansen och de rödgröna. Om det vore val idag så har jag ingen aning om vad jag skulle rösta på.

Det är verkligen synd att partierna i Sveriges riksdag inte vågar gå in i valrörelsen med egna starka alternativ till det vi har idag och det vi hade innan valet 2006. Som det är nu så rusar vi in i ett tvåpartisystem och det är lika tydligt som självklart att småpartierna förlorar på detta.