2010-01-24

Debatten om stadsmiljön


Denna vecka presenterade jag som ordförande för Centerpartiets arbetsgrupp för Gröna städer - gruppens förslag om slopade riksintressen i stadskärnor (SvD). Dessa riksintressen för kulturmiljövård lägger en död hand över utvecklingen av innerstäderna. Istället bygger man städerna utåt och fler bilar kommer som ett brev på posten. Vi berör dessutom demokratiaspekten, att länsstyrelsen (staten) kan gå in och tvångsförvalta en kommun som inte hanterar riksintressena på det sätt som antikvarien finner godtagbart. Jag menar att kommunen och dess invånare ska ha större inflytande över hur deras egen stad utvecklas.

Igår följde SvD upp med några publicerade läsarkommentarer. YIMBY skriver om förslaget idag. Bland annat relaterar man problematiken till den senaste tidens debatt om ökade boendekostnader.


I onsdags behandlades min motion om Gröna tak i kommunstyrelsen och fick ett positivt svar. Jag har också observerat hur tänket kring gröna tak faktiskt slagit igenom på allvar sedan motionen skrevs. Mycket av utvecklingen har skett tack vare marknaden och nu är kommunen på också. Bra. TV4 gjorde ett inslag om det i onsdags.

Debatten om stadsmiljön kommer garanterat att fortsätta. Min och Stockholmscenterns position är att vara liberala och tillåtande i stadsbyggnadsfrågor - samtidigt som den gröna aspekten ska finnas där i den kommunala planeringen och som krav för exploatering. Precis som Johan Hedin skriver handlar det inte om att bygga kommunala skyskrapor, utan om att tillåta att privata exploatörer bygger dem. Om vi tillåter dem i innerstaden finns marginaler att utforma dem vackert och miljövänligt. Om vi envisas med att bygga dem långt utanför staden blir de i värsta fall både meningslösa och mindre vackra.


- - -
Bloggar: Magnus Andersson, Riksdagskansliet, PL&C, Martin Hansson, Jonas Pettersson, ETR, Törnqvist, Annie, Erika Hedblom, Under den lugna korkeken
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

soilander sa...

När jag var i Toronto i somras så fanns det delar av villastaden som var täckta med träd som skymde husen. Det gav ett harmoniskt intryck. Ditt förslag är revolutionerande.

Magnus sa...

Ytorna detta rör i städer är mikroskopiska i förhållande till vad små förändringar på säg en 10000 gånger större landsbygd.

Vidare visar undersökningar att s k astroturf avger mer CO2 än grus, och uppvärmning från gräsytor (forskarrapport här) lär även öka. En ljus yta är bättre om man vill kyla, och även om jag inte tror på klimathotet -- det är ett skämt (*) -- så är det bra om städer, som ofta har 3-6 grader UHI, hålls svala på sommaren.

Träd i städer är bra. De renar luft (som iofs främst renats av renare utsläpp).

Men försök att låta marknaden sköta allt. Ni politiker ska f ö inte styra efter forskarraporter, det blir fascistisk planekonomi. Så inte ens de rapporter där jag visar att ni har fel om etanol, vindkraft eller astroturf är bra argument, utan ni ska baske mig hålla fingrarna borta samt ändra attityd! Annars är ni som Alva Myrdal och socialister.

Jag ogillar f ö att du via centerpartiet stöder ett byggnadsprojekt. Det är korporativism a'la Italien.

--
(*) Vetenskapen bakom klimathotet ett påhitt i IPCC:s rapport men saknar belägg i empirisk vetenskap har kritiserats av en rad forskare där många atmosfärsforskare inte tär de som kallas "skeptiker"; se denna graf från en just publicerad studie av Schwartz et al..

Följande citat inte vetenskap (hur mycket i den hysteriska klimathotsdebatten är det?) men ändå bra, från Michael Crichton roman State of Fear:

"Our atmosphere is as violent as the land beneath it. At any moment there are one thousand five hundred electrical storms across the planet. Eleven lighting bolts strike the ground each second. A tornado tears across the surface every six hours. And every four days, a giant cyclonic storm, hundreds of miles in diameter, spins over the ocean and wreaks havoc on the land.

The nasty little apes that call themselves human beings can do nothing except run and hide. For these same apes to imagine they can stabilize this atmosphere is arrogant beyond belief"
.

-
Mvh, Magnus A

Magnus A sa...

Men om alla ytor är gröna och man bara går omkring och ser grönt blir man ju paralyserad och... Aha, nu förstår jag. Ni rsöker hypnotisera oss och detta är "power grab" där vi alla likt zombier röstar klöver.

Bättre trodde jag om C... ;-)

Anonym sa...

Hej

Jag antar att du som stadsluftsintresserad läste Åsa Romsons artikel i torsdagens City Stockholm (100121
http://www.city.se/

sid 30.

Erik Å