2009-12-13

Fram med Alliansen 2.0

Alliansen gör det mesta rätt. Vi levererar vallöften på löpande band. Vi hanterar krisen och ekonomin bra. Vi håller sams. Vi leder EU på ett förträffligt sätt. Ändå förlorar vi i opinionen just nu.

Man vinner inga val på det man gjort (däremot kan man förlora val på det man inte gjort). Därför är det dags att börja prata om Alliansregering 2.0, det vill säga vad vi vill göra framöver.

Jag förstår att det känns trist och hårt för allians- och partivänner som jobbar i regeringskansliet. De har gjort mycket bra men vi har inte tid med att sola oss i någon glans. Det väsentliga är nu att peka ut den nya kompassriktningen.

I Centerpartiet har vi fattat läget. Vi har haft det motigt i opinionen en längre tid och är därför mentalt rustade på ett annat sätt. Själv är jag funtad på så sätt att jag inte blir ledsen av dåliga siffror, utan snarare hungrig och fokuserad. De flesta centerpartister jag känner anser att analysfasen är över och att det är dags att börja jobba. Sedan en tid tillbaka arbetar vi också med politiken för 2010+.

Jag har nyligen fått uppdraget att leda partiets kampanjgrupp för Gröna städer. Flera grupper finns. Temana kretsar kring de två områdena jobb/företagande och miljö/klimat. Vi kommer nog att höras en del framöver.
- - -
Bloggar: PL&C, Svensson, Johan Westerholm, Jinge, S-Buzz, Kent Persson, Röda Berget
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,

16 kommentarer:

Bo sa...

"Vi levererar vallöften på löpande band."

Att gå ut med att man vill ha ett öppet och liberalt samhälle är kanhända att leverera vallöften. Att sedan arbeta och rösta för ett fascistiskt rättsosäker variant är sannerligen inte att uppfylla desamma.

Ut med SD sa...

Ja det är ju märkligt att det går dåligt för Centern. Kärnkraft, fler bilvägar och Vattenfall borde ju verkligen gynna Centern eller hur? Det kan ju vara smart att börja med att försöka reparera förtroendet i miljöfrågan (vilket kan vara svårt om man har Olofsson och Carlgren). Centern är ett skämt bland unga i Stockholms innerstad vilket du säkert vet, tror ni kan analysera det en stund till innan ni gör nästa felsteg med Alliansen 2.0. Kolla på MP

perankersjo sa...

@Bo - jag ger dig rätt med undantag för ditt användande av ordet "fascistiskt". I övrigt har dock vallöften levererats på löpande band, ja.

@Ut med SD - MP är MP och C är C. Vi delar inte MP:s tillväxtfientliga värderingar. Vi vill inte bygga samhället tillsammans med socialister, som MP valt att göra. Vi bryr oss om miljön, och det är nog det enda vi har gemensamt med MP. Sedan väljer vi olika vägar att nå dit. MP tror inte på teknik och människors val. Det gör vi. Vi är tydliga med det. MP har kopierat Centerpartiets politik som vi hade på 80-talet och de kan slita den med hälsan. Jag gratulerar dem till att det går bra för dem just nu, men vill verkligen inte gå tillbaka till den gamla pekpinnepolitiken. Jag är övertygad om att vår hållning stämmer bättre överens med människors syn på miljön och klimatet och därför vinner i längden.

Robert sa...

Alliansen har levererat. Övervakningsstaten har rullats ut.

Anonym sa...

Robert... det verkar inte bekomma så många... hur många procent har PP i mätningarna? *gäsp*

Anonym sa...

Cirka 2% enligt SCB.

Bo sa...

Japp, ni levererar vallöften men uppfyller inte.

Nu kan det ju vara så att ni nöjer er med att leverera vallöften utan intresse av att också uppfylla dem.

Anonym sa...

"Vi levererar vallöften på löpande band."

Är du seriös? Att nedmontera den Svenska ekonomin och trygghetssamhälle och samtidigt inrätta DDR-anpassade storebror lagstiftningar är att leverera vallöften?
Tragiskt att svenska medborgare inte har lärt sig att högerpolitik är för överklassen vid det här laget. Det var sant för 100 år sedan och lika sant idag. och kommer aldrig ändras. Liberalismen har fina ord men dess praktiska tillämpningar ligger långt mer åt vänster i verkligheten.

Anonym sa...

Folk vill gärna ha sänkta skatter men inte på bekostnad av nedskärningar och minskad trygghet.

Vallöften?

FRA, IPRED
Homovigsel
Fortsatt kärnkraft och mer bilism
Utförsäljning av statliga företag och fler väntar
Sjuka kastas ut till sitt öde
A-kassan försämrades

De rika fick enorma skattesänkningar

Tänk om ni tog i lika hårt mot de rikaste som har enorma bonusar som spelar bort hela samhälls ekonomin och kostar konsumenterna dyra pengar, lägg mer krut på dom nu än fortsätt jaga de svagaste.

Det räcker nu

Anonym sa...

Centerpartiet fattar inte hur överkörda de blivit av Moderaterna.

Vi vill ha mer vindkraft, färre bilar

Skattesänktningar för vanligt folk och högre för de löjligt rika, dom kan börja betala igen, lekstugan är över

Stefan sa...

Ankersjö:

Det är förståeligt att du håller fast vid alliansen och centerpartiet men en liten fråga bara:
Är du blind?

perankersjo sa...

@Stefan - Tack nu ser jag ljuset! Det är ju de rödgröna som sitter med alla sanningar! Vi måste höja skatterna. Vi måste sluta investera i infrastruktur. Vi måste förbjuda mobiltelefoner på tunnelbanan. Vi måste köpa alla konkursmässiga bilfabriker för skattebetalarnas pengar och tillverka "schysta miljöbilar". Vi måste återsocialisera Apoteket. Köpa tillbaka Vin & Sprit AB. Vi måste snabbavveckla kärnkraften trots klimatkrisen...

Nej Stefan, jag är inte blind. Men jag har mina åsikter och värderingar som jag tänker kämpa hårt för nästa år.

Stefan sa...

Fel igen. Vi måste inte göra något av det där utom möjligen att höja skatterna.

Men det som gör att jag frågar om du är blind är för att du sjunger en lovsång för ett parti och en allians som på fyra år har skapat de största klyftorna mellan rik och fattig. Är det att leverera?

Anonym sa...

Det är inte svårt att rasera och förstöra och ta betalt för det.

Det finns inga visioner om att göra Sverige bättre för alla, bara för vissa.

Vi lever i en kritisk tid för miljön och det finns inget direktiv att få folk att leva bättre, skaffa färre barn och backa bandet.

Alliansen tuffar på med 60-taltes lösningar som de inte fick genomföra då, men gör nu.

Anonym sa...

Orsaken till att alliansen inte vill ha statliga företag är att de inte kan driva företag, dom vill bara att andra ska göra det sen om vikiga företag gynnar samhället eller inte skiter dom fullständigt i. Varför bry sig om man inte måste, dom får betalt ändå.

Behövs politiker?

Anonym sa...

Alliansen gick till val på sänkta skatter och mer företag och gjorde en del saker för att underlätta, men sen kom finanskrisen och de vallöften ni gick till val på 2006 är inte så heta och aktuella längre.

Vad blir de nya i alliansen 2.0?

Fortsatta skattesänkningar för de bäst ställda och fortsatt nedmontering av välfärden på bekostnad av svårt sjuka, arbetslösa osv?

Har ni någon plan för att rädda företag i nöd eller är skattesänkningar medicinen där med?