2009-11-02

Var ligger bevisbördan egentligen?

Nu har Stockholms stadsfullmäktige debatterat ett försäljningsärende för tvåhundrafemtielfte gången. Eftersom vänsteroppositionen ständigt begär minoritetsåteremiss så kommer alla dessa ärenden dessutom alltid till fullmäktige två gånger.

S+V+MP har en för sina syften bra strategi. De har lyckats få majoriteten att gå i försvarsställning istället för att vara offensiva i debatten. Som en grund för hela debatten ligger värderingen att om man vill omvandla något offentligt till något privat, ja då är man automatiskt lite skurkaktig och suspekt. Vänsteroppositionen efterfrågar en strategi där majoriteten ska motivera varför man ska få försälja objekt.

Och där går det fel. Där spelar man på vänsterpartiernas planhalva. Helt utan anledning.

Tänk istället så här. Varje månad går vi politiker till medborgarna och tar med tvång en stor summa pengar som ska gå till gemensam verksamhet. Skatt måste alla betala oavsett om man gillar vad pengarna går till eller ej. Inget konstigt, så fungerar demokratin.

Men är inte det minsta man kan begära att vi politiker hela tiden motiverar och redovisar vad vi använder pengarna till? Att vi drivit en verksamhet länge är inget skäl att om inte varje månad så åtminstone varje år eller varje mandatperiod, redovisa, granska, debattera och ompröva vad vi använder medborgarnas pengar till.

Staden äger ca 800 fastigheter. Många kostar pengar, vissa går plus minus noll, vissa få inbringar pengar. Oavsett vilket så är detta ägande ett engagemang som tar energi och kraft och ibland pengar från annat som är kärnverksamhet. Väldigt sällan för att inte säga aldrig ifrågasätts detta av vänsteroppositionen. De vill att det offentliga ska äga för att deras partier i olika grad har släktskap med socialism.

Bevisbördan ligger inte hos oss som värnar om medborgarnas egna surt förvärvade slantar och om den privata äganderätten som i symbios med den privata företagsamheten faktiskt är grunden i vårt välstånd och till möjligheten att över huvud taget ta in skattepengar till det offentliga.

Bevisbördan ligger hos dem som inte värnar dessa värden, hos dem som alltför ofta betraktar medborgarnas pengar som sina egna monopolpengar.
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: