2009-11-08

DDR:s fd fanclub i Sahlins knä

I morgon är det en glädjens dag när hela Europa, hela världen firar 20-årsdagen av Berlinmurens fall. Det är en frihetsdag värd namnet!

Här i Sverige har vi kanske inte så ofta anledning att reflektera över begreppet frihet. Tag då chansen att göra det i morgon. Det finns politiker och partier i Sverige som kandiderar till regeringsmakten - politiker och partier som för inte länge sedan försvarade och hyllade kommunismen.

Vänsterpartiet slutade som parti att kalla sig kommunister 1990. Lars Ohly slutade offentligt kalla sig kommunist i oktober 2005.

Nu går Lars Ohly och hans parti till val i koalition med Mona Sahlins socialdemokrater och Maria Wetterstrands miljöparti.

Det finns anledning att påminna sig om kommunismens gärningar imorgon och det finns anledning att reflektera över friheten imorgon även som svensk, även 2009.
- - -

3 kommentarer:

Johan sa...

När slutade den siste centerpartisten att kalla sig nazist?

Har h*n ens gjort det?

Alex sa...

Som att ni är bättre. Ni försvarade ju den västtyska förbundsrepubliken som var minst lika dålig som DDR. Den övervakade och förtryckte också sina medborgare och belade oppositionella med yrkesförbud osv. Men den saknade DDR:s fördelar vad gäller välfärden, gemenskapen, kvinnors rättigheter, arbetslösheten osv.

Så sluta vara så jävla självgoda.

Anonym sa...

Alex var nog inte ens född när Muren föll och har bara läst sin kommunistpropaganda..
Han må därför var förlåten för sin totala ignorans inför verkligheten.
(Tycker en som bott i DDR..)
//ER