2009-10-25

Skattehöjarpartiets kongress

...börjar snart. Det kan knappast betraktas som en drömstart att partiets förre finansminister Kjell-Olof Feldt i samband med detta dömer ut partiets skattepolitik på dagens DN Debatt, under rubriken "Storstadsbor i normalvillor drabbas av nya S-politiken":

"Det låter ju fördelningspolitiskt korrekt att bara beskatta lyxen. Men så kommer det inte att fungera. I storstadsområdena och andra attraktiva orter drabbar den sammanlagda fastighets- och förmögenhetsskatten på 2 procent normalvillor som inte kan betraktas som lyx och vars värde på grund av efterfrågetrycket under senare år stigit långt över vad de som bor där för länge sedan betalt och i dag skulle ha möjligheter att betala.

Simsalabim, så återkommer den hatade fastighetsbeskattningen. Har den partiledning som anser att nästa val avgörs av hur väljarna i våra storstadsområden röstar insett den konsekvensen?"


Läste sedan PJ Anders Linders som vanligt fenomenala krönika på SvD:s ledarsida, "Möte med märklighetens folk" och hittar två avsnitt väl värda att citera:

"...det är mycket som kan gå på tok ute i Älvsjö där kongressen äger rum. Så många personer i behov av ny navigationsutrustning har inte vistats i ett och samma rum sedan Båtmässan."

"...S-ledningen fortsätter att se offentliga utgifter som en schweizisk armékniv, som kan användas till snart sagt varje problem. Att människor får behålla mer av sin inkomst är ett farligt slöseri med skattebetalarnas pengar."


Speciellt i Stockholm som det verkar, apropå det senare citatet. Jag kan bara instämma i Feldts förundran över strategivalet att vinna Stockholmarnas röster genom att skatta dem från hus och hem.
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

föstår inte heller hur sossarna tänker.

Tony Kollberg sa...

Håller helt med, (S) tror att alla som jobbar har oändligt mycke pengar samt företagen, se på hur det går för Husqvarna fabriken som flyttar till polsen trots redan stora skattesänkningar och låg ränta. (visserligen beroende på hela världen är i finanskrig än), hade det varit S politik nu hade massor av företag bommat igen med hägre arbetslöshet och budget underskott = mindre pengar till kommuner och landsting.

Ska man lägga på ytterligare skatter nu så blir det dolkstöten i ryggen på många.

Skulle hellre omfördela befintliga skatter, så företagen kan få subventioner ett tag (de som står på kanten till att braka ihop eller flytta ut verksamheten), istället för folk sägs upp och kostar socialbidrag eller ams åtgärder, det blir ju typ samma pengar, men att företagen kan rulla vidare.

De värsta skatterna är sänkta nu sedan valet 2006, men arbetsgivaravgifterna är nog mest intressanta att sänka nu, hellre att företag sanställer och att folk får betala aningen mer i skatt, då tryggar man iallafall säkerheten att jobben finns kvar.

Sen så ska det över huvudtagen inte ske några löneökningar nu, särskilt inte för offentliganställda som är finansierade via skattsedeln, det finns så många som blivit av med jobb och inte har jobb som de resurserna kan anändas till ex skattesänkningar för företagen så styrker vi företagen.

Ett starkt näringsliv = stabil offentlig sektor, men satsar man tvärt om så kollapsar båda...