2009-10-24

De rödgröna hjälper SD in i riksdagen

Det är väl knappast en hemlighet att de rödgröna, främst Socialdemokraterna använder Sverigedemokraterna som slagträ mot Alliansen. I flera månader har de upprepat mantrat att "Reinfeldt inte ger svar om Sverigedemokraterna". Fast han egentligen gjort det flera gånger. Nyligen kände han sig nödsakad att vara extremt tydlig och säga att han "hellre avgår än regerar med ett aktivt SD-stöd". (Nu senast har en debatt med partitaktiska förtecken om ett eventuellt blockhoppande av MP och FP startats).

Denna diskussion ger förstås Socialdemokraterna gratispoäng. Man vill framkalla bilden av en regering som får problem, som faller till föga. Samtidigt har S i Trelleborg trumfat igenom beslut med hjälp av SD, tvärs emot Mona Sahlins garantier. Nå, det är oppositionens privilegium, att inte vara lika granskade som makten.

Vad Mona Sahlin och hennes strateger på Sveavägen förmodligen är medvetna om men struntar i, är att de samtidigt som de pressar Reinfeldt hjälper Sverigedemokraterna till riksdagen. För att sätta sin bild av en regering på pottan, måste de samtidigt sätta bilden av att SD kommer in i riksdagen. Det innebär att folk vänjer sig vid tanken vilket i sin tur leder till att SD blir en snackis i fikarummen och att allt fler utan större dramatik säger att de tänker rösta på dem.

Mona Sahlins usla taktiserande mot regeringen är inte bara ohederligt på ytan, utan också på djupet. Hennes strateger är inga dumskallar och inte hon heller. Fullt medveten om konsekvenserna fortsätter hon tjata på om Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Utan att tveka medverkar hon till att avdramatisera främlingsfientliga strömningar och Sverigedemokraterna som parti.

Tänk om hennes strategi blir så lyckad att det är hon som sitter med Sverigedemokraterna i knät? Det vore ju höjden av ironi. Då får vi se om det blir Lex Trelleborg eller avgång som gäller.
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , ,

18 kommentarer:

Niklas sa...

Jag håller med om att det är dumt att snacka för mycket om SD och framför allt att snacka om dem som om det redan vore klart att de kommer in i riksdagen. Det är allt annat än klart. Speciellt tror jag det är dåligt, att i den givna situationen spekulera om samarbete över blockgränserna.

Dock, att ta exemplet Trelleborg är fult och felaktigt. I Trelleborg är det ju just de borgerliga som har makten med hjälp av passivt stöd från SD! Att tycka samma som SD i en enskild fråga, som varit fallet för S nyligen, kan man naturligtvis inte göra något åt. Eller ska man ändra åsikt om det visar sig att SD tycker likadant?

Det är ju samma situation som i Trelleborg som man är rädd ska hända om SD kommer in i riksdagen. D v s att alliansen sitter kvar med passivt stöd av SD. En inte helt osannolik situation, vilket exemplet Trelleborg visar...

Thomas sa...

Jag tycker nog att Reinfeldt får skylla sig själv. De otydligheter som funnits i hans svar tidigare har ju knappast varit betydelselösa - man vill ju veta om alliansen var beredda att låta sig stödjas av SD och därmed ge dem vågmästarrollen. Det finns väl en anledning att Reinfeldt inte velat svara på detta tidigare? Han hoppades väl på att det inte skulle bli en stor fråga.

Jag köper inte heller hans mantra om att sådana frågor kan vänta tills vi sett valresultatet. Jag för min del vill gärna veta om partiet jag röstar på kommer samarbeta med rasister och populister!

Men så mycket bättre för honom själv, alliansen och alla att han till slut fått skägget ur brevlådan och sagt var han står.

Kraxpelax sa...

STOPPA TORTYREN!

STOPPA HÄXMÄSTERIET!

SEROQUEL

HALDOL

STOPPA HETSJAKTEN!

AVSLÖJA BEDRÄGERIET!

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Jag oroas inte över Sverigedemokraterna. De kommer hyfsa till både poliken och medlemslistan, men nu tog de verkligen upp en viktig sak nämligen att flyktingpolitiken och mottagandet varit och är under all kritik i Sverige och det faktum att ett land med ett fåtal miljoner medborgare alltid - även om bättre ekonomiska tider varit för handen - får oönskade problem av att ta emot alltför stora skaror med mycket främmande kulturell bakgrund och religioner som inte precis främjar demokrati, fri- och rättigheter. VAD JAG DÄREMOT SKRÄMS AV är att medierna och de etablerade riksdagspartierna så tydligt bildar front med ett demokratiskt växande parti. Är de beredda att ta till insatsstyrkan om man inte får tyst på dem genom att peka ut människor som "främlingsfientliga"? Är det inte istället så att riksdagspartierna överraskades när det blev så tydligt att de helt struntat i väljarnas protester mot den förda politiken, att det fanns ett parti som VÅGADE ta bladet från munnen och föra fram vad en majoritet av politiskt intresserade tycker och diskuterar utom räckhåll för offentliga öron och ögon, att de greps av panik över tanken på att veta att avslöjandet visar att de aldrig brytt sig om det förpliktande begreppet "folkvalda" och att de nu såg framför sig valnederlag som i vissa fall (kd, c, v) innebär stor risk att åka ut ur riksdagen? Fp lär klara sig kvar tack vare Leijonborgs krav på svenskkunskaper, mp på dagens miljökrav och arvsbelastade, hjärntvättade socialdemokrater utan personliga uppfattningar och de med hemliga agendor försöker inbilla folket att de förstår landets väl, kommer vingklippas i stor omfattning... Ledarna för kd, c och v kan redan nu rekommenderas börja intressera sig för Platsjournalen./Il Padre

Tony Kollberg sa...

Jag skulle nog vara försiktig med att skylla på de rödgröna just nu och se SD som en hint om att integrationspolitiken upprör och lockar till sig väljare till SD (märkligt nog).

Kanske vore dags för de etablerade partier att ta tag i de problem som finns, hellre att de etablerade partierna vågar tänka om och förändra, än babbla hur de ska hantera sd.

Jag tycker det är jättebra att sverige vågat ta emot så många flyktingar mer än andra länder, men det blir samtidigt problem här på hemmaplan med den poltik som förts.

problem som finns är massarbetslöshet bland invandrarna, de får utstå mycke fientlighet, de kommer sällan in på krogar eller blir bortsorterade på jobbansökningar + alla kan inte språket, vilket miljöpartiet satt sig emot att de ska lära sig språket som fp vill!

Det är inte konstigt det blir bräner i rosengård och upplopp, när de inte känner stöd nånstans.

Vi borde ta hand om de som kommit hit nu och ta det lite lungare med fler invandrare och försöka hjälpa dem som kommit hit.

Det är sjukt hur mångra grupper blir ihop buntade i förorter, som tex rinkeby, akalla osv, varför tvingas inte alla kommuner dela på integrationen så de kommer ut i alla delar av samhället.

Jag bor tex på östermalm sedan 1991, hittils har jag inte sett en enda invandrarfamilj så långt ögat når under alla desa år!

Här är det bara folk i kostym, det är lite tråkigt faktiskt det med. Ska man ha ett dynamiskt samhälle så måste alla dela på detta och hjälpa till, annars blir det två grupper, som östermalm och akalla, risen är stor att folk börjar titta snett på varandra.

Det finns hela norrland som är glesbefolkat att fylla ut, men ofta så klumpas de ihop på ställen dit vanligt folk knappt vågar sig till, idag knappt polis och brandkår längre!

Hjälp till att förändra här på hemmaplan än skyll på varandra, invandrarna lider nog som det redan är och hoppas något händer.

Tror inte majoriteten av dem vill bråka när de flytt från terror och krig och tänker ställa till det här med när det blivit hjälpta, tror nog de flesta förstår det.

Vad har centerpartiet för åtgärder och idéer?

Anonym sa...

Det är VIDRIGT av Sahlin att använda sverigedem. som språngbräda till statsministerposten. ALFRIG en röst på S!!

Krassman sa...

@Per
När gav Reinfeldt klart besked i frågan kring SD? Jag har ställt frågan till fler inom den Moderata alliansen och jag har ännu inte fått något datum eller länk till källa som klart visat att han gjort det, alltså ett uttalande som som inte är i närtid.

Stefan sa...

Nu ska jag generalisera lite...

Varför skriver Ankersjö och många andra centerpartistiska bloggare inlägg fyllda med beskyllningar åt alla håll för att sedan, när kommentarerna ramlar in, vägra fortsätta?

Är det så svårt att ta debatten eller att hitta argumenten bortom inlägget?

Detta är ett fenomen som Ankersjö och hans bundsförvanter ägnar sig åt förbluffande ofta.

Tack för ordet.

Nicklas Eriksson sa...

De skyller ofta på tidsbrist när man pressar dem, men faktum är att vare sig Ankersjö eller centerpartister i allmänhet är några vidare debattörer.

perankersjo sa...

Stefan/ Nicklas,

kolla in min blogg så ska ni se att jag verkligen är med och debatterar i kommentarsfältet. just denna vecka har jag faktiskt haft annat för mig, jag har skrivit på vårt budgetförslag för Stockholm 2010. Om ni tror på detta eller ej bryr jag mig inte om. Min utgångspunkt är att om det dyker upp en intressant debatt så tar jag den. Eller om någon har en rak fråga om vad jag skriver och vill ta diskussionen framåt.

Min filosofi kring bloggen är inte att kommentera allt eller att få sista ordet till varje pris. Det här är ett forum där alla får skriva oavsett om man gör det under eget namn eller som anonym. Det innebär att jag ibland låter andra svara eller inte tar åt mig av allt som skrivs här.

Däremot läser jag allt.

Per

Nicklas Eriksson sa...

Jag är imponerad, Ankersjö. Det var inte illa att du faktiskt svarade.

Tycker att din filosofi kring bloggandet är rätt beklämmande. Då kan du ju lika gärna stänga av kommentarsfunktionen och ta sista steget till att bli lika våldsamt rolig som din polare Dick Erixon?

Men du har ju för all del rätt till din egen bloggfilosofi, det känns dock bara som om du lika gärna skulle kunna skriva krönikor på Stockholmscenterns hemsida med den inställningen.

perankersjo sa...

Nej Nicklas. Det stämmer inte.

Det är en stor skillnad mellan att skriva krönikor i en envägskommunikation - och att då och då kommentera och delta i debatten i kommentarsfältet som jag upplåter (utan inskränkning till skillnad från många andra heltidspolitiker) till alla, även anonyma kommentarer.

Jag kan säkert bli bättre på det dock, ska försöka tänka på det framöver.

Erik sa...

Lite löjligt att skylla SD:s framgångar på oppositionen. Har du glömt att det är ni som styr landet? Det är er uppgift (om ni tycker det är en viktig fråga) att motarbeta de krafter som får folk att rösta på SD. Till exempel tror jag inte att FP:s utspel om hårdare tag mot invandrare har minskat SD:s väljarbas direkt...

Med det sagt menar jag förstås inte att det är alliansens fel att det finns folk som röstar på SD. Men det vore fint med lite ödmjukhet och självrannsakan angående vad ni kunde ha gjort annorlunda i integrationsfrågan istället för pajkastning.

perankersjo sa...

Erik,

menar du att SD:s stigande siffror har en förklaring i den politik regeringen för? Har regeringen i så fall varit för humana mot flyktingar eller vad?

Att det skulle vara regeringens ansvar att ensamma motverka SD-tendenser är bisarrt. Det är väl var demokrats, var liberals, var humanists uppgift att göra det!

Tror du på allvar att faktumet att Socialdemokraternas statsministerkandidats upprepade mässande om att SD kommer in i nästa val inte påverkar folk och dess inställning till SD? Det är i så fall rejält naivt.

Det finns nog skäl till självrannsakan för alla sanna demokrater och alla partier. Men just nu håller mona Sahlin på att hårdexploatera Sverigedemokraterna. och hon gör det för egna syften. Det är inte vackert.

Niklas sa...

Per Ankersjö:

En rak fråga då:
Varför beskyller du S i Trelleborg för att samarbeta med SD när det faktiskt är den borgerliga alliansen som styr Trelleborg med passivt stöd av SD?

Borde du inte kritisera de borgerliga partierna i Trelleborg istället...?

Att S råkar tycka likadant som SD i en specifik fråga är inte detsamma som samarbete.

Anonym sa...

Hej alla politiskt sakkunniga! Hur menar ni att man politiskt ska förhålla sig i en kommun där det finns tre tydliga block i kommunfullmäktige - Alliansen 24 mandat, Socialdemokraterna 20 mandat och SD 7 mandat. Hur ska man göra rent politiskt om blockgränserna är tydliga och ingen officiell samverkan sker?

perankersjo sa...

"Varför beskyller du S i Trelleborg för att samarbeta med SD"

Därför att de gör det och därför att Mona Sahlin lovade att S inte skulle göra det. Hon har haft en hög svansföring och det förpliktigar.

De har inte bara röstat lika, de har gått i samma demonstrationståg. Tycker du det är bra? Är det vad Mona Sahlin säger är ok?

Niklas sa...

Per Ankersjö:

Jag tycker att det är olyckligt att demonstrera med SD och skulle inte göra det själv. Om det är en demonstration om en viss fråga öppen för alla är det ju dock svårt att hindra folk från att gå med. Jag gillar öppna arrangemang och tycker inte att jag nödvändigtvis samarbetar med människor som går på samma föreläsningar, möten eller demonstrationer som jag.

Frågan är vad du tycker om att C och övriga borgerliga partier har styrt Trelleborg med stöd av SD i tre år? Det är det som diskussionen borde handla om!