2007-06-28

Kallbadhus åt folket!

Att förslaget till kallbadhus i Riddarfjärden skulle bli en snackis förstod vi väl alla, men att den skulle växa till att bli den största frågan sedan valet kanske överraskar. Valfrihetsfrågor, skattesänkning och försäljningen av Centrumkompaniet bleknar i jämförelse.

På telefon har jag haft både väljare och gamla partirävar. Många läser DN och SvD och blir förskräckta.Idag gick jag, Lukas Forslund (stadsbyggnadsnämnden), Christer Mellstrand (exploateringsnämnden) och Oscar Fredriksson (Kungsholmens SDN) till visningen av kallbadhuset i Nordic Light-byggnaden vid Centralen. Där tittade vi på modeller och animeringar och pratade med initiativtagaren Ejnar Söder, arkitekten Thomas Sandell och projektledaren Björn Westerberg.

Jag står fast vid min positiva grundhållning. Vi behöver fler projekt av den här typen i Stockholm. Vi behöver utmaningar och förnyelse i stadsbilden. Innerstaden ska inte konserveras och vara museum. Vi som bor här på 2000-talet måste få utveckla staden i vår tid och lämna spår efter oss.


Kallbadhuset upprör många. Till viss del tror jag att oron beror på skräckpropaganda. Sedan finns det en del som inte vill förändra staden. Det finns också de som är oroliga för tillgängligheten till vattnet och utsikten från stranden. Därför blir det viktigt att säkerställa att man kommer att kunna promenera fritt på badringen och att badet blir öppet för alla. Placeringen och aktiviteterna på kajen blir en fråga för stadsbyggnadsnämnden.

Det finns en del positiva aspekter som inte framkommit i rapporteringen, bland annat att man ska bygga miljövänligt, att byggnaden kan vara flyttbar - och sist men inte minst - att man blir tvungen att upphöra med den miljövidriga snötippningen vid Norr Mälarstrand om vintrarna!

Mer: SvD, DN och inte minst DN
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , ,

27 kommentarer:

Anonym sa...

Kallbadhuset i Riddarfjärden är en fruktansvärd idé! Den bildar en mur i fjärden och förstör känslan av öppenhet och rymd, först och främst på Kungsholmen-sidan (Norrmälarstrand, Rålis) och kring Centralbron och Riddarholmen.

Och att bygga ett hotell på badet gör förslaget ännu sämre! Området kommer sannolikt att annekteras av hotellet med hjälp av möblemang/staket, mm. och området kommer att vara förlorat för stockholmarna, som bara får sin stadsbild förstörd som tack.

Rusta upp friluftsbaden på Långholmen och Kungsholmen istället!

Andreas sa...

Om det är en sådan kontroversiell fråga så skulle det kanske behövas mer information både om de positiva och om de negativa aspekterna.

Kallbadare sa...

Håller med dig, Stockholm behöver detta. Dessutom så är det snyggt, coolt och tänk vilka bad!
Låt det bara hända.

TomasR sa...

Jag är delad. En intressant skapelse men samtidigt undrar jag om det där är den bästa placeringen för den. Tycker den tar upp väldigt stor del av horisonten från vissa vinklar.

Borde gå att placera på ett sådant ställe att mindre del av strandlinjen på andar sidan vattnet går förlorad.
Kan inte min stad så väl att jag kan peka på var, tyvärr, men det borde gå.

perankersjo sa...

Det kan vara svårt att få en uppfattning om exakt hur stor påverkan badringen får när det gäller höjd och bredd. Torsdagens bildreportage i media är enligt exploatören aningen orättvis.

Ett tips är att besöka utsällningen och sedan bilda sig en egen uppfattning efter kritisk granskning.

Info om utställningen finns här:

http://www.stockholmkallbadhus.se/nyheter.asp?ID=2

Mårten Lagergren sa...

När jag såg detta förslag trodde jag först inte mina ögon! Är detta ett misslyckat aprilskämt? Hur kan någon vid sina sinnens fulla bruk föreslå en sådan grotesk skapelse i Stockholms vackraste område? Är det inflyttade "stockholmare" som försöker få utlopp för sitt sedan barndomen pyrande Stockholmshat? Varför inte lägga ett 18-våningars parkeringshus i Strömmen mellan Grand Hotell och Slottet? Har dagens politiker inte lärt någonting av erfarenheterna från vandalismen på 60-talet då oersättliga kultur- och skönhetvärden förstördes för all framtid? Finns det inget Skönhetsråd? Fattar man inte vad som gör Stockholm till en sådan enastående stad? Skönhet är faktiskt viktigt. Till och med viktigare än pengar ibland - men det är väl svårt att förstå! Denna helt sjuka idé måste stoppas till varje pris. Bada går allldeles utmärkt att göra på Långholmen och Smedsudden.

Anonym sa...

Man undrar ju vem denne Ejnar Söder, initiativtagare till Kallbadhusprojektet är som ej fattat att Stockholms attraktionskraft består i just det motsatta till hans "storslagna projekt", nämligen de fria,öppna vattenspeglarna och den demokratiska tillgången till dessa. Inga biljetter eller hotellnotor behövs för att bada från strand i Stockholm. DET är exotiskt. Inte stora skrytbyggen som vissa politiker och arkitekter vill ha för att markera sig själva och lämna spår av sin tid vid makten, gärna så centralt som möjligt, och det är ju ganska provocerande att välja Riddarfjärden för "att pinka revir".Stockholm behöver inte "stylas" och tillrättaläggas.Den stora turistströmmen visar att vi har mycket att erbjuda utan smink.
Vad blir nästa steg? Sommarland på Möja? Lillan

BeRKA sa...

1. Det är fult.
2. Bada kan man göra ändå (och gratis).
3. 70 hotelrum kan byggas på annan plats.
4. Förbjuda snötippning kan man göra utan att först bygga denna styggelse.

Slutsats; Projektet är onödigt och fult!

Anonym sa...

Kan vi inte ängna vår energi åt Slussen, om vi ska prata om skönhetsfläckar. Slussen håller på att rasa ihop och Alliansen gör allt för att skjuta på bygget in i nästa valperiod..........Annars kan de ju inte finansiera skattesänkningar.......

Simon

Fritz H sa...

Det som ska byggas i Riddarfjärden är ett hotell. Kallbadhuset är tyvärr en marginell del av det hela. Alla hotell vill ha sin logotype väl synligt, det är en av de väsentliga kännetäcken vid typologien hotell. Fundera ett tag på hur det skulle kännas med Mariott sin röda logga lysande över Riddarfjärden...

Stockholmare och Kungholmsbo sa...

Jag kan bara hålla med ovanstående kommentörer. Det är inte fråga om att bygga ett kallbadhus, det är fråga om att bygga ett hotell och konferensanläggning på Riddarfjärden!

Ja, det är klart att detta skulle bli en "Snackis"... Eftersom det är en absurd idé.

Det blir lång debatt och politisk strid om att bygga höghus vid Hornstull, om jag förstår saken rätt eftersom (s) ansåg att det var en värdefull miljö att bevara(??). När en hotell-entreprenör vill bygga ett nytt hotell rakt framför Norr Mälarstrands strandpromenad/park, och helt förstöra hela poängen med den i mitt tycke helt unika stadsmiljö som utgörs av denna strandpromenad med häckande sjöfåglar och helskön Mälarskärgårdskänsla, och dessutom förstöra utsikten från Rålis, en park som attraherar betydligt fler stockholmare än vad en artificiell glas- och betongtorus någonsin kommer att göra, så är alla politiska partier i staden överens om att det är en bra idé???

Jag är övertygad om att om dessa planer blir verklighet kommer det att bli ett sår i stadsmiljön som kommer ta många decennier att läka, och om 10 år kommer man att förundras över hur något så fult kunde byggas i en så vacker miljö. Helt i klass med Klara-kvarteren och Centralbron.

Vakna upp och inse att det här är en urusel idé!!

Anonym sa...

Att förespråka kallbadhuset/hotellet i Riddarhusfjärden är liktydigt med att avslöja att man har usel smak och saknar all förmåga att göra informerade och väl avvägda bedömningar i estetiska frågor. Jag ser inte ned på någon för detta - alla har vi våra brister att dras med. Problemet uppstår när, som i detta fall, personerna i fråga a) har en maktposition och b) saknar självinsikt. Min vädjan till alla fullmäktigeledamöter är att ni ödmjukt för er själva medger att ni i arkitekturfrågor är amatörer och därför har en skyldighet att fästa stor vikt vid utlåtandet från expertisen i form av Skönhetsrådet. Gör er inte skyldiga till samma grava misstag som 60- och 70-talens fullmäktigemajoriteter, misstag som vi för all framtid tvingas leva med.

Anonym sa...

Vad deprimerande att läsa dessa kommentarer...... ingen framtidstro ingen vilja att utveckla. Bara bevara och förvalta.

Jag struntar egentligen i kallbadhuset (däremot förstår jag inte folks upprördhet över en flytponton). Det väsentliga är att göra något nytt och framtidsinriktat i den här stan!!!

Anonym sa...

Som boende på Södermalm vill jag inte se ett flytande hotellschabrak mitt i Riddarfjärden när jag står på Skinnarviksberget och njuter av stadens vackra utsikt. Vi har redan gott om badplatser mitt i stan, om det är nåt som ska förvaltas så är det väl dom.

Tänk också på den båttrafik som finns idag, ska inte dom få plats att kryssa runt? Håller med en skribent om Slussen, satsa pengarna där istället. Skippa det där hotellförslaget, det är så dumt så klockorna stannar...

Göran sa...

Per Ankersjö som Stockholmare känner man sig sviken av politiker som lever i tron att de i första hand ska tänka på turister. Tänk på dem som bor här och förstör inte deras stad så får vi turister på köpet. Glöm den där badringen.Det är skenerande bara tanken på att politiker för all framtid ska behöva tvingas se vad ni gjort både från Riksdagshus och stadshus. Ge Stockholmarna ett naturbad på Skeppsholmen istället. Vid Östra Brobänken där finns grönytor och viken är grund så det är bara att fylla på med sand. Någon konstgjord ö behövs inte Skeppsholmen duger gott.

Anonym sa...

Hotell projektet på Riddarfjärden är ett Stockholmsfientligt projekt! Det kan inte vara demokratiskt korrekt att tillfälliga politiker så dramatisk skall få förändra stadsbilden. Stockholms vatten är även framtida stockholmares vatten. Ger dem en chans att få behålla det som är unikt för Stockholm. Vår generation har redan gjort en hel del för stholm - mera växter, mer cykelbanor. Stadsbilden har också redan förändrats - genom Globen, Haglunds pinne, Södra station. Eller menar hotellentusiasterna att varje 4-årsperiod skall innebära ett nytt bygge??? Hur skall det då se ut om 40 år ????

perankersjo sa...

Hej anonym (precis ovanför).

Det handlar verkligen inte om monumentbygge eller skrytbyggen. Det handlar om att våga förändra staden. Att vilja locka hit investerare och turister. Man ska inte underskatta kraften av symboler.

Sedan kan jag inte tycka att det är ett sådant enormt ingrepp som man verkar tycka på sina håll. Det finns gott om vatten i Stockholm. Jag har svårt att sympatisera med argumentation som går ut på att projektet "förstör Stockholm", det uppfattar jag som övertoner. Dessutom är förslaget inte fult enligt mig. Men smaken är ju som baken.

perankersjo sa...

Hej Göran och andra!

Det finns två skäl till att jag är positiv till arkitektoniskt utmanande projekt som detta:

1. Jag är övertygad om att kulturkonservatismen fått hållas längre än vad som är sunt här i staden. Vi måste bryta oss ur Klarakvarters-traumat. Ingen skulle komma på att föreslå en citysanering idag, men så fort det föreslås något som är mer än fem våningar eller som utmanar stadsbilden på annat sätt så aktiveras de mäktiga kulturkonservativa krafterna. Vill vi bo i en konserverad stad, ett museum? Inte jag.

2. Det handlar om att skapa intresse för Stockholm, att få hit både investerare och turister. Öka stadens attraktionskraft. Det gagnar oss om bor här. Turismen ger många stockholmare arbeten - och det finns potential för mer!

Till er som har teorier om exploatören och planerna - titta på utställningen eller kika på deras hemsida. Ring. Maila. Granska kritiskt, men gå gärna direkt på källan nu när det är möjligt.

Tack för alla kommentarer!

Ingesnus sa...

Tycker att det där kallbadhuset verkar få en fasad som är ungefär lika vacker som Gullmarsplans station, d v s groteskt ful.

Idén däremot kanske inte är så dum som utformningen och platen. Bättre design och kanske i Mälaren med skog som utsikt skulle definitivt vara en bättre idé.

Birgitta sa...

Vi är många hundra tusen stockholmare och svenskar som älskar Stockholms öppna vatten av vilka Riddarfjärden är det yppersta.
Nu vill några politiker ta den ifrån oss för att skänka den till ett litet antal turister som kommer att vistas här några dagar och sedan resa härifrån och som inte bryr sig ett dyft om Stockholm.
Detta gör politikerna utan att fråga oss innan, ja man t o m planerar i tysthet i två år för att sedan få väldigt bråttom att driva igenom det.
Riddarfjärden är stockholmarnas och vi vill ha kvar den för båtarna, kanoterna, regattorna, Riddarfjärdssim och ispromenaderna.
Jag vill att varje parti ska redovisa hur de står i frågan. Det är viktigt inför nästa val, vare sig hotellet blir byggt eller inte.

Boende i Slussen sa...

De kulturkonservativas grepp på vår stadsbild har varit alldeles för hårt alldeles för länge nu.

Jag vill bo i en stad som ständigt utvecklas. Jag vill ha en stadsbild som ständigt utvecklas.

Jag, badkruka till trots, hoppas att vi tar vårt förnuft till fånga och bygger kallbadhuset. Det är ju i alla fall snyggt.

Anonym sa...

Hej Per, jag kan hålla med dig om att varje generation måste bidra till stadsmiljön. Därför tycker jag inte att man ska riva/ bygga om de erbarmligt fula 60/70- talshshusen. Dessa har sin plats i stadsmiljön som en påminnelse om hur vi byggde under denna period.

Jag tycker därför att ett kallbadhus kan vara ett intressant tillskott till Stockholms miljö.

MEN, detta känns inte som ett kallbadhus, detta verkar vara ett hotellbygge. 6000kvm hotell men hur många kvm är bastu och omklädningsrum?

Den känsla jag får av detta projekt, är att en smart hotellentreprenör försöker skaffa sig ett A-läge i stan genom att sälja in en trevlig och bra idé istället för att säga som det är, att han vill bygga ett hotell.

//Christian

Anonym sa...

Känns naivt att tro att det Hotell&Konferens (kan inte kallas Kallbadhus i dess nuvarande form)projektet i Riddarfjärden kommer att vara öppet för allmänheten att nyttja badet som man vill. Det lutar åt att det snarare blir avgiftsbelagt vilket innebär att vi stockholmare kommer att få betala en privat organisation för att få nyttja våra egna tillgångar. För övrigt så tycker jag inte att ifrågasätta detta projekt är detsamma som att vara bakåtsträvare, eller rädd för förändring. Det innebär rätt o slätt att detta prokektet i sin nuvarande form / läge inte är bra. Kom med alternativa lösningar / lägen så kanske opinionen ställer sig mer villig till ett sådant hotell o konferens projekt.

Anonym sa...

Är så extremt trött på alla arkitekter och politiker som tror att k-märkning/bevarande handlar om att göra staden till ett museum. Inte bara har de missat 200 år av diskussion kring bevarandeideologier som klart och tydligt stipulerar att bevarandet inte utesluter förändring av vare sig enskild byggnad/miljö eller större helheter, utan även visar på den extrema oppurtinistiska okunskap som ligger till grund för uttalanden som "vi vill inte att staden ska vara ett museum", "märkesbyggnader sätter Sthlm på kartan" och "vår tid måste också skapa framtidens kulturarv". Er okunskap och ignorans för vad kulturhistoria är och har för mål och syfte är pinsam, likväl som er okunskap om stadsbyggnad. Skärp er och försök att vara lite seriösa när ni bemöter kulturmiljösektorns argument och sluta upp med självförverkligande byggnadsprojekt.
Man blir så trött och förbannad.

Birgitta sa...

Det ska kosta "50-100 kronor" per person att bada (inget för pensionärer eller barnfamiljer alltså). Men att gå på taket bilr gratis! En generös gest av den som samtidigt förstör strandpromenaden där man faktiskt kan gå med behållning även i regn, blåst eller vinterväglag.

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med alla som tycker det här är en usel idé
Och jag är också, precis som Anonym, så jäkla less på allt prat om att Stockholm är ett museum . . det är väl det sista det är!!! Är det de gamla vackra byggnaderna som förvandlar Stockholm till ett museum? Varför MÅSTE det nödvändigtvis byggas stora, höga och fula schabrak för att visa att vi är en stad som räknas?? Kom igen . . Självklart ska det byggas och det gör det ju också, men måste det vara byggnader som är förfulande och som inte passar in alls i vår stadsbild? Stockholm kommer att vara unikt när många andra länder mejar ner sina städer och bygger opersonliga och hemska skyskrapor . . det finns en anledning till att Stockholm räknas till en av världens vackraste städer!!! Stockholm är en högst levande stad, inget museum. Och vi älskar vårt vatten inne i stan, så inte är det märkligt att det blir ramaskrin när ett sådant här projekt planeras!?

Lagers tabberas sa...

Denna lilla "prick" i sjön kommer att förstärka den enorma vattenspegeln, göra den synlig. Den kommer också at förstärka stockholm som vattnets huvudstad och försegla löftena om fortsatt ansvar för vattenmiljön. "Pricken" kommer också att bli en mötesplats som främjar människors samtal och umgänge. Ett fyrtorn för möten, utflykt, upplevelse bland andra fyrtorn i Stockholm; Kaknäs, Globen, stadshuset, Hötorget, Fjällgatan. "Pricken" i sjön kommer att utöva en enorm dragningskraft inte bara på svenskar utan för människor över hela världen.