2007-03-23

The Rat Capital of Scandinavia?

Problemet med råttor i staden måste tas på större allvar. När mörkret faller tar råttorna över. Vi måste agera innan turisterna ändrar vår slogan från The Capital of Scandinavia till The RAT Capital of Scandinavia. Renhållningsarbetet är prioriterat i staden men vi saknar en strategi för att bli av med råttorna. Därför har jag nu lagt en motion till kommunfullmäktige där jag efterlyser just en strategi mot råttorna.

Många stockholmare upplever att råttorna i vår stad blir allt fler. Flera av dem har hört av sig till oss C-politiker. Det är en renhållningsfråga, men också en trygghetsfråga. Ingen vill ha råttor springande på förskolornas gårdar eller bland picknickfiltar. Om någon betvivlar råttornas delaktighet i vår stads gatumiljö kan en sommarnattspromenad rekommenderas, exempelvis runt Mariatorget, Berzelii park eller varför inte i Slakthusområdet?


När råttor inte äter, gnager eller gräver så parar de sig. En hane kan para sig med tjugo honor under loppet av sex timmar och för en hona är det ingen ovanlighet med tolv kullar om året. Detta innebär att en hona kan få över hundra ungar under ett år. Dessutom är ungarna könsmogna redan efter två till tre månader. Den vanliga ”Stockholmsråttan” är en brunråtta som bär på loppor, löss och fästingar. Den kan dessutom sprida sjukdomar som tyfus, rabies och salmonella.

Vi har mycket att lära av andra städer i Europa. I vissa städer har man en speciell lösning där man dammsuger gator och torg dagligen så att råttorna inte har något att äta. Det finns också en medvetenhet på trafik/renhållningskontoret om att pappersskorgar exempelvis måste utformas på ett speciellt sätt. Min poäng är att vi utöver den allmänna ambitionen att ha tryggt och snyggt måste fokusera specifikt på råttproblemet genom att kartlägga, inhämta kunskap från andra storstäder och inte minst genom att använda den senaste tekniken.
- - -
Andra intressanta bloggar om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anna sa...

Låt råttorna vara ifred!

Råttor är hemlösa och behöver skyddade platser att vara på.

Råttor sprider inte alls sjukdomar.

Det är hundar katter och människor som är dom värsta smittospridarna.

Avliva alla lösa hundar och katter istället för att beskylla råttor för sådant som dom är oskyldiga till.

Alla råtthatare skulle utrotas!!!

Anonym sa...

Har inte dom också rätt och leva. Sthlmare borde också utrotas ni är överallt bär på sjukdommar och parar er!